Ciastka, które znikają w mgnieniu oka 😉 Dosłownie. Już nie raz 2 blachy ciastek zniknęły, zanim zdążyłam pójść po aparat 🙂 Lepszej rekomendacji chyba nie ma. Biszkopty są bardzo puszyste i mięciutkie. Nie zawierają żadnych ulepszaczy i rosną tylko dzięki dokładnemu ubiciu białek. Idealne dla najmłodszych.
Składniki:
- 3 jajka
- 70 g cukru
- 80 g mąki pszennej
- cukier puder do oprószenia
Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę (jak przy bezach). Gdy będą sztywne powoli wsypujemy cukier cały czas miksując przez ok. 3 min, aż całkowicie się rozpuści, a krem będzie błyszczący i ciągnący. Następnie dodajemy żółtka, cały czas ubijając tylko do połączenia się składników.
W dwóch turach wsypujemy mąkę mieszając dokładnie, ale delikatnie dużą, drewnianą lub silikonową łyżką.
Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z szeroką końcówką i wyciskać na blachę 8 cm ciastka.
Posypać przesianym cukrem.
Do nagrzanego do 180 ºC piekarnika wstawić blachę i piec ciastka przez 15 minut.
Leave A Reply