Pyszne ciasteczka bez mąki! Mają oryginalny smak z nutą orzechową, który zawdzięczamy mączce z kaszy gryczanej. Są idealne dla każdego- nie zawierają glutenu, nabiału i mąki. Zapraszam!
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki gryczanej (zmielona kasza gryczana niepalona)
- 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/3 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mleka roślinnego (lub krowiego)
- 2/3 szklanki oleju rzepakowego
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów brazylijskich (lub innych)
Mąki, sodę i sól wymieszać. Dodać cukier, mleko, olej oraz posiekane orzechy i całość zagnieść.
Na blacie rozłożyć duży płat folii spożywczej. Położyć na nim ciasto i rozwałkować na grubość 4-5 mm. Wyciąć ciastka i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pamiętając o odpowiednich odstępach (ciastka lekko rosną).
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 º C przez 12- 18 minut (w zależności od wielkości ciastek), aż się zarumienią.
Smacznego! 🙂
4 komentarze
Świetny przepis! Wszystkie ciasteczka zniknęły w ten sam dzień 😛
P.S. Z mąki kukurydzianej wychodzą równie pyszne 🙂
Bardzo się cieszę i dziękuję za radę 😀
Ciasteczka wyglądają pięknie, ale mnie się niestety nie udały…
Ciasto nie chciało się trzymać razem, było bardzo kruche, a przy tym bardzo oleiste. O wałkowaniu nie było mowy. Formowałam w rękach kuleczki i spłaszczałam na blasze, ale wiadomo, że jedno ciastko było grubsze, drugie cieńsze… No i te cieńsze się przypaliły. Po upieczeniu ciastka są bardzo tłuste.
Bardzo mi przykro, coś musiało pójść nie tak 🙁