Pyszne świąteczne pralinki. Są naprawę wspaniałe 😉 Jeżeli macie trochę piernika lub korzennych ciasteczek to przepis ten powinien się Wam spodobać (choć gdy robiłam te pralinki po raz pierwszy, to specjalnie dla nich piekłam pierniczki). Trufle są szybkie w wykonaniu, aksamitne w konsystencji i smakują każdemu, a szczególnie dzieciom 🙂 Zapraszam!
Składniki na około 15 trufli:
- 150 g pierniczków (np z tego przepisu)*
- 70 g gorzkiej czekolady, połamanej na małe kawałki
- 50 g masła
- skórka z 1 pomarańczy
- sok z 1/2 pomarańczy
Dodatkowo (do obtoczenia):
- 30 g gorzkiej czekolady (pokruszonej, startej) lub kakao
Pierniczki zmielić na piasek.
Masło roztopić w garnuszku. Dodać połamaną czekoladę i delikatnie podgrzewać, cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy. Czekoladę przelać do pierniczków, dodać sok i skórkę z pomarańczy i dokładnie wymieszać. Przykryć folią i schłodzić w lodówce minimum 2 godziny.
Ze schłodzonej masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć w czekoladzie lub kakao.
Smacznego!
Trufle przechowywać w lodówce.
*Można użyć także taką samą ilość tradycyjnego piernika lub zwykłych kruchych ciastek wraz z 1 lub 2 łyżeczkami przyprawy korzennej.
2 komentarze
Super przepis! Jak długo można przechowywać te trufle?
Do 2 tygodni w lodówce 🙂