Pyszne i baaardzo zdrowe batoniki z suszonych owoców. Idealne jako wartościowa przekąska w ciągu dnia. Słodycz zawdzięczają daktylom i suszonym owocom. Są na prawdę genialne w smaku, a ich przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil. Musicie spróbować 😀
Batony nie zawierają cukru, ziaren, kasz ani mleka. Idealna propozycja dla osób na diecie Paleo oraz eliminujących gluten.
Składniki:
- 2/3 szklanki wiórek kokosowych
- 1/3 szklanki posiekanych migdałów
- 7 suszonych moreli, pokrojonych na małe kawałki
- 1/4 szklanki suszonej żurawiny
- 1/3 szklanki daktyli (ok 12 sztuk)
- 1 łyżka oleju kokosowego
Daktyle zalać wodą tak, aby całkowicie je przykryła i zostawić na 25 minut. Po tym czasie całość zmiksować na gładki mus.
Do musu daktylowego dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Przełożyć na blaszkę (ja wyłożyłam swoją papierem do pieczenia), wyrównać i dokładnie docisnąć. Schować do lodówki na minimum 3 godziny.
Ciastko pokroić na prostokąty lub kwadraty i przechowywać w lodówce.
Smacznego 🙂
9 komentarzy
Jadłam, dla mnie pycha! Pozdrawiam!
😀
Długo to może postać w lodówce? 🙂
Ok 7 dni 🙂
gdzie mozna kupić żurawinę bez cukru?
Polecam sklepy ekologiczne 🙂
Można dać inny olej? Jaki?
Olej kokosowy po schłodzeniu jest twardy i 'związuje’ masę. Można go pominąć, ale istnieje ryzyko, że batoniki będą się trochę gorzej kroić.
Pozdrawiam 🙂
Dzięki za odpowiedź 🙂