Banalnie proste i szybkie do zrobienia ciastka. Pyszne, kruchutkie, listkujące się ciasto francuskie ze słodkim nadzieniem cynamonowym. Kilka składników, które w połączeniu tworzą coś tak łatwego i smacznego. Idealne, gdy ma się ochotę na 'coś’ słodkiego 🙂
Składniki:
- 1 płat ciasta francuskiego (ok 270g)
- 1 łyżka masła, roztopionego
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka cynamonu
Cukier wymieszać z cynamonem i odstawić,
Ciasto rozwinąć, dokładnie posmarować roztopionym masłem i posypać cynamonowym cukrem. Wizualnie podzielić na pół (dłuższą krawędź) i zrolować ciasto z obydwu stron wzdłuż dłuższego boku. Ostrym nożem pociąć na plasterki o szerokości ok 1- 1,5 cm i ułożyć na blaszce w dość sporych odstępach (ciasto mocno rośnie).
Wstawić do piekarnika i piec w 190 ºC przez 15 minut, aż do zarumienienia.
Smacznego 🙂
Comment
Wyglądają naprawdę perfekcyjnie 🙂