W końcu udało mi się zrealizować jedno z wielu marzeń 🙂 Oto pierwsze, wykonane w całości przeze mnie mini torciki. Są urocze! Choć niestety pochłaniają dużo czasu i cierpliwości, ale efekt końcowy jest piorunujący 😀 Na debiut wybrałam smak cytrynowy- dzięki temu torciki są bardzo lekkie i orzeźwiające. Jak skomentował mój pięcioletni brat- są idealne! Czy może być lepsza reklama? 😀
Składniki na biszkopt:
- 3 jajka
- 1/3 szklanki + 1 łyżka cukru
- 1/3 szklanki + 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Mąki przesiewamy miseczki.
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywną pianę (jak przy bezach). Gdy będą sztywne powoli wsypujemy cukier cały czas miksując przez ok. 3 min, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodajemy żółtka, cały czas miksując na najniższych obrotach. W kilku partiach dodajemy przesiane suche składniki, mieszając bardzo delikatnie dużą, drewnianą lub silikonową łyżką. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód) o wymiarach 32 x 22 cm.
Pieczemy w temperaturze 170° C przez ok. 20 min do tzw. suchego patyczka. Zostawiamy do wystudzenia.
Lemon curd:
- 2 całe jajka
- 2 żółtka
- 2 całe cytryny
- 75 g masła, pokrojonego na małe kawałeczki
- 140 g cukru
Skórkę z cytryn zetrzeć i umieścić w garnuszku. Dodać do niej całe jajka, żółtka, sok wyciśnięty z cytryn oraz cukier. Roztrzepać trzepaczką do połączenia. Dodać masło i podgrzewać na średnim ogniu cały czas mieszając. Gdy się zagotuje i zgęstnieje, należy go jak najszybciej zdjąć z palnika. Jeszcze ciepły lemon curd przelać do słoiczka i wystudzić.
Krem:
- 250 ml śmietany kremówki
- 250 g serka śmietankowego (lub mascarpone)
- porcja lemon curd
Większość lemon curdu (zostawiamy ok pół szklanki na późnij) dokładnie mieszamy z serkiem. Śmietanę ubijamy mikserem na sztywno. Następnie przekładamy do masy z serka i za pomocą łyżki delikatnie mieszamy.
Biszkopt przycinamy na prostokąt o wymiarach 28x 21 cm. Następnie kroimy na 12 kwadratów o boku 7 cm. Na talerzu kładziemy po 4 kwadraty obok siebie, każdy z nich smarujemy kremem, a na wierzch kładziemy po 1 łyżeczce lemon curd. Przykrywamy kolejnym kawałkiem biszkoptu i powtarzamy kremowanie, a następnie na samą górę kładziemy ostatnie kwadraty.
Każdy torcik smarujemy kremem (boki i góra) i dowolnie ozdabiamy. Ciastka najlepiej schować do lodówki przed podaniem.
Smacznego! 🙂
2 komentarze
Piękne! I takie eleganckie 🙂
[…] Mini torciki […]