• Jagodzianki idealne
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Sernik na zimno, najlepszy i najprostszy
    Cytrynowy puch z malinami
    Gofry idealne (tradycyjne)
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Ciastka francuskie z wiśniami (nadzienie idealne)
    Tarta truskawkowa bez pieczenia
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Sernik jaglany Ani Lewandowskiej (z owocami)
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Ostatnie wpisy

    • Gofry najlepsze
    • Piernik z kawą
    • Ciasto dyniowe z malinami
    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy
    • Pączki z różą, luksusowe
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Asia - Chlebek bananowy (z bakaliami)
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Aneta - Gofry idealne (tradycyjne)
    • Anna - Zakwas (krok po kroku)
  • Adsense

  • luty 2016
    P W Ś C P S N
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    29  
    « sty   mar »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Kruche ciasto z lekką pianką i wiśniami

19 lutego 2016

SONY DSC

 

Ciasto znika w mgnieniu oka 🙂 Jest bardzo lekkie i puszyste, a słodycz pianki idealnie przełamuje frużelina wiśniowa. Przygotowywanie zajmuje trochę czasu, jednak efekt końcowy jest wyśmienity. Podbije Wasze serca 😉

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g margaryny
  • 2 łyżki cukru
  • 3 żółtka

Blachę o wymiarach 21 x 31 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia, wrzucić margarynę oraz żółtka i szybko zagnieść ciasto. Można je zrobić również w malakserze. Zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na 30 minut. Wyjąć ciasto i rozłożyć na spodzie blachy. Lekko przyklepać i podpiec w temperaturze 180 °C  przez ok 15 minut na złoty kolor. Odstawić do wystudzenia.

Frużelina wiśniowa:

  • 300 g wiśni, jeśli używamy mrożonych wiśni, nie trzeba ich wcześniej rozmrażać
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Wiśnie, cukier i wodę umieścić w garnuszku, doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu przez ok 3 minutki. Odlać połowę soku z garnuszka i wymieszać go z mąką ziemniaczaną. Sok przelać do owoców i mieszać do momentu zagęszczenia i ponownego zagotowania się masy. Wystudzić, a następnie przełożyć na wystudzony spód.

Kruszonka:

  • 70 g mąki
  • 50 g cukru
  • 50 g masła

Cukier, mąkę i masło umieścić w miseczce. Rozetrzeć palcami tak, aby powstała kruszonka, odstawić.

Pianka:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1/2 szklanki oleju

Białka ubić na sztywną pianę (jak przy bezach). Stopniowo zacząć wsypywać cukier cały czas miksując tak długo, aż całkowicie się rozpuści (ok 3- 4 minuty). Zmniejszyć obroty i ciągle miksując wsypać budynie, a następnie wlać cienką strużką olej. Gotową masę przelać na frużelinę i całość posypać kruszonką. Ciasto wstawić do piekarnika i piec przez ok 35 minut w temperaturze 180 °C.

Odstawić do wystudzenia. Smacznego 🙂

SONY DSC

SONY DSC

Wzorowane na tym przepisie.

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

malinyporzeczkiwiśniewykorzystanie białek
Share

Ciasta z owocami

Zuzia

You might also like

Gofry najlepsze
19 czerwca 2022
Ciasto dyniowe z malinami
27 października 2021
Sernik z porzeczkami
21 lipca 2020

2 komentarze


gin
19 February 2016 at 18:03
Reply

Mmm, wygląda jak marzenie 🙂



    Zuzia
    19 February 2016 at 18:44
    Reply

    😀

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Najbardziej popularne przepisy

    Jagodzianki idealne
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Sernik na zimno, najlepszy i najprostszy
    Cytrynowy puch z malinami
    Gofry idealne (tradycyjne)
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Ciastka francuskie z wiśniami (nadzienie idealne)
    Tarta truskawkowa bez pieczenia
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Sernik jaglany Ani Lewandowskiej (z owocami)
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    luty 2016
    P W Ś C P S N
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    29  
    « sty   mar »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

 

Loading Comments...