Ciasto znika w mgnieniu oka 🙂 Jest bardzo lekkie i puszyste, a słodycz pianki idealnie przełamuje frużelina wiśniowa. Przygotowywanie zajmuje trochę czasu, jednak efekt końcowy jest wyśmienity. Podbije Wasze serca 😉
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g margaryny
- 2 łyżki cukru
- 3 żółtka
Blachę o wymiarach 21 x 31 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia, wrzucić margarynę oraz żółtka i szybko zagnieść ciasto. Można je zrobić również w malakserze. Zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na 30 minut. Wyjąć ciasto i rozłożyć na spodzie blachy. Lekko przyklepać i podpiec w temperaturze 180 °C przez ok 15 minut na złoty kolor. Odstawić do wystudzenia.
Frużelina wiśniowa:
- 300 g wiśni, jeśli używamy mrożonych wiśni, nie trzeba ich wcześniej rozmrażać
- 3 łyżki cukru
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wiśnie, cukier i wodę umieścić w garnuszku, doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu przez ok 3 minutki. Odlać połowę soku z garnuszka i wymieszać go z mąką ziemniaczaną. Sok przelać do owoców i mieszać do momentu zagęszczenia i ponownego zagotowania się masy. Wystudzić, a następnie przełożyć na wystudzony spód.
Kruszonka:
- 70 g mąki
- 50 g cukru
- 50 g masła
Cukier, mąkę i masło umieścić w miseczce. Rozetrzeć palcami tak, aby powstała kruszonka, odstawić.
Pianka:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 2 budynie śmietankowe
- 1/2 szklanki oleju
Białka ubić na sztywną pianę (jak przy bezach). Stopniowo zacząć wsypywać cukier cały czas miksując tak długo, aż całkowicie się rozpuści (ok 3- 4 minuty). Zmniejszyć obroty i ciągle miksując wsypać budynie, a następnie wlać cienką strużką olej. Gotową masę przelać na frużelinę i całość posypać kruszonką. Ciasto wstawić do piekarnika i piec przez ok 35 minut w temperaturze 180 °C.
Odstawić do wystudzenia. Smacznego 🙂
Wzorowane na tym przepisie.
2 komentarze
Mmm, wygląda jak marzenie 🙂
😀