Bardzo smaczne i zdrowe muffiny. Świetnie pasują do nich wszystkie kwaśne owoce, a przede wszystkim borówki. Idealnie nadają się na wartościowe śniadanie, czy zdrowy deser. Ciastka nie zawiera mąki, ziaren, kasz ani mleka. Idealna propozycja dla osób na diecie Paleo oraz eliminujących gluten.
Składniki na 6 muffinek:
- 60 g mąki kokosowej (pół szklanki bez jednej łyżki)
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 jajka
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- skórka otarta z jednej cytryny
- pół szklanki owoców (najlepiej jagody, maliny, porzeczki lub truskawki)
Miód i olej umieścić w garnuszku i delikatnie podgrzać tak, aby uzyskać płynną masę.
Jajka, mleko, miód, olej i skórkę z cytryny umieścić w misce i ubijać na najwyższych obrotach przez ok 2 minuty. Pod koniec ubijania dodać mąkę i sodę- masa powinna być bardzo płynna, jednak po chwili sama zgęstnieje. Dodać owoce i delikatnie wymieszać.
Formę na babeczki wyłożyć papilotkami. Pomiędzy 6 foremek rozdzielić po równo ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok 30- 35 minut w 180°C, do zarumienienia.
Gotowe 🙂
6 komentarzy
Witam 🙂 Czym można zastąpić mąkę kokosową?
Jeżeli mają to pozostać babeczki Paleo to jedynie mąką migdałową.
Pozdrawiam 🙂
Masa wyszła ZIELONA… Jeszcze nie piekłam ale chyba będą beznadziejne…
Nie mam pojęcia dlaczego tak mogło się stać… Może owoce zabarwiły ?
A czy czekoladowe z kakao i gorzka czekolada wyjdą?
Ciężko mi powiedzieć jaki będzie finalny smak, ale wydaje mi się że można do masy dodać łyżkę kakao i posiekaną czekoladę.
Pozdrawiam !