Klasyczna krówka. Cóż więcej mogę pisać 🙂 Jako miłośnik masy kajmakowej, mogę z pełną odpowiedzialnością powiedzieć, że jest idealne 🙂 Kruche blaty z dodatkiem miodu, posmarowane kwaskowatą konfiturą z czarnej porzeczki i przełożone najlepszym kremem z kajmakiem. Klasycznie wykończenie z masy krówkowej i posiekanych orzechów. Bajka 🙂
Ciasto (należy przygotować dzień wcześniej):
- 500 g mąki
- 150 g miodu
- 125 g margaryny
- 2 jajka
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Formę o wymiarach 21x 31 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na 2 równe części. Na blacie rozwałkować pierwszą z nich i przełożyć do formy. Piec ok 12- 15 minut w 190ºC. Gotowe ciasto wyjąć i wystudzić. Proces powtórzyć z drugą połową ciasta. Gotowe blaty przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na minimum 24 godziny.
Dodatkowo:
- 1 puszka masy krówkowej (ok 500 g)
- 350 g serka śmietankowego
- 250 ml śmietany kremówki 30 % lub 36%
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wrzącej wody
- 300 g konfitury z czarnej porzeczki (lub innych kwaśnych owoców)
- 70 g dowolnych orzechów, posiekanych
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzącej wody, wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. W drugiej miseczce umieścić serek i 1/3 puszki kajmaku i ubijać ok 2 minuty, cały czas miksując wlać żelatynę. Krem przełożyć do ubitej śmietany i zmiksować.
W formie umieścić pierwszy blat miodowy i posmarować go konfiturą owocową, następnie przykryć go kremem z serka. Na końcu przykryć drugim blatem, a wierzch posmarować pozostałym kajmakiem i posypać orzechami. Przykryć folią i zostawić w chłodnym miejscu na noc.
Smacznego 🙂
Ciasto należy przechowywać w lodówce. Z każdym dniem wręcz zyskuje na smaku i jest dobre nawet kilka dni po przygotowaniu.
2 komentarze
Musi smakować wyśmienicie. Właśnie upiekłam ciasto, zobaczymy jak wyjdzie, ale pachnie nieziemsko 🙂
Super! Czekam na opinie 🙂