Chlebek, który uzależnia 😉 Jest to zdrowe, chrupkie pieczywo, pochodzące z Norwegii. Genialne w swej prostocie- wymieszać mąkę, wodę oraz ziarna i upiec. Mogę śmiało rzec, że jest to najlepszy chrupki chleb jaki jadłam 🙂
Przepis pochodzi z tej strony.Składniki na 3 duże blachy :
- 200 ml płatków owsianych
- 200 ml mąki żytniej razowej
- 100 ml ziaren słonecznika
- 50 ml ziaren siemienia lnianego
- 50 ml ziaren sezamu
- 350 ml wody
- 3/4 łyżeczki soli
Dodatkowo (do posypania na wierzchu, można pominąć):
- mak
- sezam
- 3 łyżeczki czubrycy
W naczyniu wymieszać wszystkie składniki. Odstawić na 15 minut do napęcznienia.
Po tym czasie dużą blaszkę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Można również piec na silikonowej macie.
Rozsmarować równo masę na grubość około 3 mm i wyrównać. Dodatkowo oprószyć czubrycą, sezamem i makiem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170ºC (najlepiej piec z termoobiegiem) i piec około 60 minut. Po 10 – 15 minutach pieczenia wyjąć blachę z piekarnika i nożem do pizzy lub ostrym nożem z piłką przeciąć ciasto na kromeczki. Wstawić z powrotem do piekarnika.
Gotowy chlebek wyjąć i połamać wzdłuż pokrojonych wcześniej linii, odłożyć na kratkę do wystudzenia.
Smacznego! 🙂
2 komentarze
Wyglada świetnie 😉
Smakuje jeszcze lepiej 😉