Wspaniały sernik na zimno! Deser jak z najlepszej cukierni. Jest przygotowany na domowym twarogu z dodatkiem jajek, dzięki czemu zyskuje wyjątkowy smak. Serniczek jest wspaniały pod każdym względem 🙂 Zarówno smakowym i wizualnym, a przygotowywanie go to czysta przyjemność. Koniecznie przyprószony kokosem, dzięki któremu ciasto wygląda jak zimowa chatka 🙂
Składniki:
- 1 litr mleka 3,2%
- 250 ml kwaśnej śmietany
- 4 jajka
- 200 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka kakao
- 36 prostokątnych herbatników
W miseczce roztrzepać jajka ze śmietaną. Mleko przelać do dużego garnka i doprowadzić do wrzenia. Do gotującego się mleka wlać śmietanę z jajkami. Całość gotować, mieszając, aż płyn rozdzieli się na twaróg i serwatkę.
Durszlak wyłożyć gazą i przelać na nią ser. Zostawić na minimum 3 godziny, a następnie lekko odcisnąć.
Masło ubić z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać twaróg, cały czas miksując. Na końcu krem podzielić na 2 części i do jednej z nich wmieszać kakao.
Przygotować duży prostokąt z folii aluminiowej. Rozłożyć na niej połowę ciastek (6 rządków po 3 kolumny). Następnie przykryć większością kremu kakaowego (zostawić ok 3-4 łyżki) i na wierzchu rozłożyć pozostałe ciastka. Na ciastkach rozsmarować cały jasny krem, a na wierzchu ułożyć resztę ciemnej masy. Za pomocą folii podnieść boki i docisnąć formując domek. Ciasto zawinąć folią i schować do lodówki na minimum 4 godziny.
Polewa:
- 3 łyżki masła
- 4 łyżki kakao
- 6 łyżek cukru
- 7 łyżek śmietany 30% lub 36%
- wiórki kokosowe
Masło roztopić w garnuszku. Dodać kakao, cukier i śmietanę. Cały czas mieszając, gotować, aż polewa zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia.
Ciasto polać polewą i posypać wiórkami. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!!! 🙂
Z przepisu Dorotki.
4 komentarze
Wygląda genialnie 😉
super !!! ja juz kilka lat sie za niego zabieram
Ja też! W tym roku udało mi się po raz pierwszy (i na pewno nie ostatni 🙂 ) go w końcu zrobić. 🙂
Wygląda uroczo 🙂