• Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Cytrynowy puch z malinami
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Mini serniczki oreo
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Gofry idealne (tradycyjne)
    Krucha tarta z rabarbarem i crème pâtissière
    Szybki deser truskawkowy z pianką
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Ostatnie wpisy

    • Gofry najlepsze
    • Piernik z kawą
    • Ciasto dyniowe z malinami
    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy
    • Pączki z różą, luksusowe
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Asia - Chlebek bananowy (z bakaliami)
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Aneta - Gofry idealne (tradycyjne)
    • Anna - Zakwas (krok po kroku)
  • Adsense

  • listopad 2015
    P W Ś C P S N
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    30  
    « paź   gru »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Torcik słonecznikowy z kajmakiem

2 listopada 2015

SONY DSC

Bajka! 🙂 Idealne połączenie kajmaku i serka śmietankowego. Dzięki temu krem zyskuje charakterystyczny, lekko słony smak. Wszystkie warstwy idealnie się dopełniają. Torcik jest wariacją kostki słonecznikowej. Pokochacie ten smak ! 🙂

Składniki na 2 blaty czekoladowe:

  • 2/3 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g margaryny
  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 1/3 szklanki kakao
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki śmietany 18%

Wykonanie:

W garnuszku roztopić  margarynę, zdjąć z palnika, dodać połamaną w kostki czekoladę i dokładnie wymieszać do powstania jednolitej masy. Dodać kakao, porządnie wymieszać i odstawić do przestudzenia.

Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

W jednej misce wymieszać pozostałe suche składniki oprócz cukru (mąka, soda, proszek), a w drugiej na najwyższych obrotach miksera ubić jajka z cukrem na jasną pianę (ubijać ok 2 minuty). Do masy jajecznej wmiksować masę czekoladową. Następnie na zmianę dodawać suche składniki i śmietanę cały czas ubijając (ciasto powinno być dość gęste). Ciasto przełożyć do formy, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego d0 180 °C. Piec ok 35 minut do tzw. suchego patyczka, a następnie odstawić do wystudzenia.

Dodatkowo:

  • 300 g serka śmietankowego (np. piątnica)
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 1 puszka masy krówkowej (510 g)
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wrzącej wody
  • 200 g słonecznika
  • 70 g masła
  • 3 łyżki mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 1/4 szklanki mocnej herbaty+ 1 łyżka rumu

W garnuszku umieścić słonecznik, mleko, cukier i masło. Podgrzewać, cały czas mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Masę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 C do zarumienienia (15- 25 minut). Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i zostawić do całkowitego wystygnięcia, a następnie pokruszyć.

Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzącej wody, wymieszać i odstawić do wystudzenia.

Ciasto czekoladowe przekroić na 2 okrągłe blaty. Herbatę wymieszać z rumem i połową mieszanki nasączyć pierwszy blat czekoladowy.

Kremówkę oraz serek umieścić w misce i ubijać na najwyższych obrotach miksera przez ok 3 minuty. Dodać wystudzoną żelatynę i kajmak i miksować jeszcze minutę. Wsypać 2/3 słonecznika i dokładnie wymieszać.

Połowę kremu przełożyć na nasączony blat, na wierzch położyć drugi blat, nasączyć go resztą herbaty i przykryć pozostałym kremem. Ciasto przykryć folią i schłodzić w lodówce 1-2 godziny.

Ganache:

  • 60 g czekolady (najlepiej mleczna i gorzka pół na pół), posiekanej
  • 60 ml śmietany kremówki

Do małego garnuszka wlać śmietanę kremówkę, podgrzać i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do uzyskania gładkiego sosu czekoladowego. Schłodzić, by sos zgęstniał.

Wierzch ciasta polać polewą i posypać pozostałym słonecznikiem. Wstawić do lodówki na 2 godziny.

Gotowe 😀

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

czekoladakajmakserek śmietankowyśmietana kremówkasłonecznik
Share

Boże Narodzenie  / Ciasta czekoladowe  / Ciasta z kremem  / Torty

Zuzia

You might also like

Gofry najlepsze
19 czerwca 2022
Sernik z porzeczkami
21 lipca 2020
Kremówka Papieska
20 maja 2020

36 komentarzy


Bożena
3 November 2015 at 11:58
Reply

Zuziu, dzięki za przepis. Jesteś słowna. Ciasto pycha, jadłam i polecam. Całuski



    Zuzia
    3 November 2015 at 18:19
    Reply

    🙂

    Sabina
    3 April 2021 at 13:31
    Reply

    Właśnie wstawiłam ciacho do lodówki. Krem jest pyszny! Jutro próba. Zamiast słonecznika zrobiłam sezamki ❤️ Dziękuję za przepis

      Zuzia
      3 April 2021 at 19:59

      Bardzo się cieszę ! Smacznego 🙂

Anna
3 November 2015 at 15:27
Reply

Mam pytanie. Tort wyglada bardzo apetycznie, polaczenie smakow do mnie przemawia. Nie bardzo rozumiem jednak, po co uzywac zelatyny do przygotowania masy? I to az 4 lyzeczki?
Przeciez kajmak i ubita smietanka i serek powinny otrzymac konsystencje?…

Z gory dziekuje za odpowiedz

Pozdrawiam
Anna



    Zuzia
    3 November 2015 at 18:17
    Reply

    Dziękuję za komentarz i już śpieszę z wyjaśnieniem 🙂
    Ubita masa- kremówka i serek są rzeczywiście bardzo sztywne, jednak po dodaniu całej puszki kajmaku, krem zmienia konsystencję i konieczny jest dodatek żelatyny. Używam 4 łyżeczki zgodnie z przelicznikiem (2-3 łyżeczki na pół litra- kremu wychodzi ok 800 ml, stąd 4 łyżeczki).
    Pozdrawiam 🙂

      Anna
      4 November 2015 at 08:19

      Dziekuje za wyjasnienia. Przepis zapisuje do realizacji 🙂

      Pozdrawiam

      Anna

        Zuzia
        4 November 2015 at 20:02

        Cieszę się 🙂

Aneta
27 December 2019 at 10:17
Reply

U mnie niestety masa po dodaniu kajmaku zrobiła się dość płynna, nie pomogła nawet żelatyna 🙁 nie dało nałożyć się kremu, bo wszystko spływało.



    Zuzia
    1 January 2020 at 21:03
    Reply

    Kajmak niestety czasem lubi rozrzedzać masę. Jednak żelatyna w odpowiedniej ilości powinna pomóc!

Ewus
6 April 2020 at 21:27
Reply

Mi niestety nie udało się ciasto – prawie wcale nie wyrosło. Nie było mowy o rozkrojeniu na pół Następnym razem spróbuję upiec zwykły biszkopt kakaowy i przełożę go powstałą masą. Połączenie słonecznika z ciastem jest kapitalne!



    Zuzia
    7 April 2020 at 09:07
    Reply

    Ojej… Przykro mi, że coś poszło nie tak. Biszkopt będzie świetnie pasować, jest dużo lżejszy niż ciasto czekoladowe 🙂

Ewe123
20 October 2020 at 16:37
Reply

Zrobiłam ciasto i następnym razem zrobię biszkopt z półtorej porcji ,taka porcja jest trochę za mała. Krem zrobiłam tak : chwilę miksowałam śmietanę dodałam mascarpone i również chwilę miksowałam żeby nie zważyć, dodałam kajmak również chwilę miksowałam , miksując dodawałam żelatynę , odłożyłam krem na 5 minut do lodówki,lekko zgęstniał ,wymieszalam ze słonecznikiem i przełożyłam spody. Wyszło super . ciasto pyszne



    Zuzia
    20 October 2020 at 22:36
    Reply

    Dziękuję za informację i smacznego 🙂

    Klaudia
    23 November 2020 at 11:30
    Reply

    Witam. Jeżeli chciałabym zrobić to ciasto w normalnej formie a nie tortownicy to zrobić z 1.5 porcji czy z 2 porcji? Dziękuję.

      Zuzia
      24 November 2020 at 22:09

      Lepiej x2 🙂

Mery
24 October 2020 at 13:33
Reply

Dlaczego żelatynę traktujmy wrzątkiem?



    Zuzia
    24 October 2020 at 14:31
    Reply

    Są różne metody rozpuszczenia, można najpierw namoczyć i potem podgrzać lub od razu rozpuścić we wrzątku. Jak wygodniej 🙂

Ewelina
15 November 2020 at 23:30
Reply

Witam, czegoś nie rozumiem w tym przepisie od momentu tego że trzeba wymieszać słonecznika, masło , cukier i mleko i to upiec i potem pokruszyć. Czy z polaczenia tych składników wyjdzie jakaś masa?



    Zuzia
    16 November 2020 at 18:12
    Reply

    Dzień dobry,
    W trakcie pieczenia cukier roztopi się i skarmelizuje. W efekcie wszystkie składniki połączą się, a po upieczeniu i wystudzeniu stwardnieją. Dlatego należy skruszyć masę na mniejsze kawałki, które będą przyjemnie chrupiące i dadzą przepyszny efekt końcowy wypieku 🙂

Monika
22 November 2020 at 08:47
Reply

Osobiście nie piekę za dobrze. Ale ten przepis to dla mnie rewelacja. Wypróbowany 2 razy i ciasto wyszło mega! Muszę spróbowac więcej przepisów pozdrawiam



    Zuzia
    24 November 2020 at 22:10
    Reply

    Dziękuję i bardzo się cieszę 🙂

Aneta
21 December 2020 at 09:12
Reply

Witam mam pytanie odnośnie serka czy to ma być mascarpone czy zwykły śmietankowy taki jak na kanapki



    Zuzia
    21 December 2020 at 20:50
    Reply

    Śmietankowy kanapkowy np. almette 🙂

ewa
22 December 2020 at 10:37
Reply

a czy może być serek mascarpone



    Zuzia
    23 December 2020 at 22:34
    Reply

    Tak, jednak będzie to już trochę inny smak. Serek śmietankowy jest delikatnie słony, natomiast mascarpone neutralny w smaku 🙂

5 January 2021 at 23:10
Reply

Czy tort można spokojnie zostawić w lodówce na noc i dopiero następnego dnia podać ??



    Zuzia
    11 January 2021 at 20:07
    Reply

    Oczywiście 🙂

Magdalena
5 January 2021 at 23:11
Reply

Czy tort można zostawić w lodówce na noc i dopiero następnego dnia podać ?



    Zuzia
    11 January 2021 at 20:11
    Reply

    Tak 🙂

Magdalena
8 January 2021 at 13:25
Reply

Czy ciasto mogę przygotować dzień wcześniej i schłodzić w lodówce całą noc podając następnego dnia??
Czy polewę mam przygotować 2 godziny przed podaniem i zostawić ciasto w lodowce czy tez dzień wcześniej oblać polewą i schłodzić o następnego dnia ?



    Zuzia
    11 January 2021 at 20:07
    Reply

    Obydwie wersje są w porządku 🙂

J
23 March 2021 at 11:40
Reply

W jaki sposób mogę zastąpić zelatyne agarem?



    Zuzia
    24 March 2021 at 22:36
    Reply

    Zgodnie z instrukcją na opakowaniu 🙂 Niestety nigdy nie używałam.

Dagmara
15 October 2021 at 04:59
Reply

Witam czy masa kajmakową ma być z lodówki czy temperatura pokojowa?



    Zuzia
    21 October 2021 at 01:47
    Reply

    Najlepiej w temperaturze pokojowej 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Najbardziej popularne przepisy

    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Cytrynowy puch z malinami
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Mini serniczki oreo
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Gofry idealne (tradycyjne)
    Krucha tarta z rabarbarem i crème pâtissière
    Szybki deser truskawkowy z pianką
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    listopad 2015
    P W Ś C P S N
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    30  
    « paź   gru »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

 

Loading Comments...