Bajka! 🙂 Idealne połączenie kajmaku i serka śmietankowego. Dzięki temu krem zyskuje charakterystyczny, lekko słony smak. Wszystkie warstwy idealnie się dopełniają. Torcik jest wariacją kostki słonecznikowej. Pokochacie ten smak ! 🙂
Składniki na 2 blaty czekoladowe:
- 2/3 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 g margaryny
- 60 g gorzkiej czekolady
- 1/3 szklanki kakao
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki śmietany 18%
Wykonanie:
W garnuszku roztopić margarynę, zdjąć z palnika, dodać połamaną w kostki czekoladę i dokładnie wymieszać do powstania jednolitej masy. Dodać kakao, porządnie wymieszać i odstawić do przestudzenia.
Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
W jednej misce wymieszać pozostałe suche składniki oprócz cukru (mąka, soda, proszek), a w drugiej na najwyższych obrotach miksera ubić jajka z cukrem na jasną pianę (ubijać ok 2 minuty). Do masy jajecznej wmiksować masę czekoladową. Następnie na zmianę dodawać suche składniki i śmietanę cały czas ubijając (ciasto powinno być dość gęste). Ciasto przełożyć do formy, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego d0 180 °C. Piec ok 35 minut do tzw. suchego patyczka, a następnie odstawić do wystudzenia.
Dodatkowo:
- 300 g serka śmietankowego (np. piątnica)
- 100 ml śmietany kremówki
- 1 puszka masy krówkowej (510 g)
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wrzącej wody
- 200 g słonecznika
- 70 g masła
- 3 łyżki mleka
- 5 łyżek cukru
- 1/4 szklanki mocnej herbaty+ 1 łyżka rumu
W garnuszku umieścić słonecznik, mleko, cukier i masło. Podgrzewać, cały czas mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Masę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 C do zarumienienia (15- 25 minut). Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i zostawić do całkowitego wystygnięcia, a następnie pokruszyć.
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzącej wody, wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Ciasto czekoladowe przekroić na 2 okrągłe blaty. Herbatę wymieszać z rumem i połową mieszanki nasączyć pierwszy blat czekoladowy.
Kremówkę oraz serek umieścić w misce i ubijać na najwyższych obrotach miksera przez ok 3 minuty. Dodać wystudzoną żelatynę i kajmak i miksować jeszcze minutę. Wsypać 2/3 słonecznika i dokładnie wymieszać.
Połowę kremu przełożyć na nasączony blat, na wierzch położyć drugi blat, nasączyć go resztą herbaty i przykryć pozostałym kremem. Ciasto przykryć folią i schłodzić w lodówce 1-2 godziny.
Ganache:
- 60 g czekolady (najlepiej mleczna i gorzka pół na pół), posiekanej
- 60 ml śmietany kremówki
Do małego garnuszka wlać śmietanę kremówkę, podgrzać i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do uzyskania gładkiego sosu czekoladowego. Schłodzić, by sos zgęstniał.
Wierzch ciasta polać polewą i posypać pozostałym słonecznikiem. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
Gotowe 😀
36 komentarzy
Zuziu, dzięki za przepis. Jesteś słowna. Ciasto pycha, jadłam i polecam. Całuski
🙂
Właśnie wstawiłam ciacho do lodówki. Krem jest pyszny! Jutro próba. Zamiast słonecznika zrobiłam sezamki ❤️ Dziękuję za przepis
Bardzo się cieszę ! Smacznego 🙂
Mam pytanie. Tort wyglada bardzo apetycznie, polaczenie smakow do mnie przemawia. Nie bardzo rozumiem jednak, po co uzywac zelatyny do przygotowania masy? I to az 4 lyzeczki?
Przeciez kajmak i ubita smietanka i serek powinny otrzymac konsystencje?…
Z gory dziekuje za odpowiedz
Pozdrawiam
Anna
Dziękuję za komentarz i już śpieszę z wyjaśnieniem 🙂
Ubita masa- kremówka i serek są rzeczywiście bardzo sztywne, jednak po dodaniu całej puszki kajmaku, krem zmienia konsystencję i konieczny jest dodatek żelatyny. Używam 4 łyżeczki zgodnie z przelicznikiem (2-3 łyżeczki na pół litra- kremu wychodzi ok 800 ml, stąd 4 łyżeczki).
Pozdrawiam 🙂
Dziekuje za wyjasnienia. Przepis zapisuje do realizacji 🙂
Pozdrawiam
Anna
Cieszę się 🙂
U mnie niestety masa po dodaniu kajmaku zrobiła się dość płynna, nie pomogła nawet żelatyna 🙁 nie dało nałożyć się kremu, bo wszystko spływało.
Kajmak niestety czasem lubi rozrzedzać masę. Jednak żelatyna w odpowiedniej ilości powinna pomóc!
Mi niestety nie udało się ciasto – prawie wcale nie wyrosło. Nie było mowy o rozkrojeniu na pół Następnym razem spróbuję upiec zwykły biszkopt kakaowy i przełożę go powstałą masą. Połączenie słonecznika z ciastem jest kapitalne!
Ojej… Przykro mi, że coś poszło nie tak. Biszkopt będzie świetnie pasować, jest dużo lżejszy niż ciasto czekoladowe 🙂
Zrobiłam ciasto i następnym razem zrobię biszkopt z półtorej porcji ,taka porcja jest trochę za mała. Krem zrobiłam tak : chwilę miksowałam śmietanę dodałam mascarpone i również chwilę miksowałam żeby nie zważyć, dodałam kajmak również chwilę miksowałam , miksując dodawałam żelatynę , odłożyłam krem na 5 minut do lodówki,lekko zgęstniał ,wymieszalam ze słonecznikiem i przełożyłam spody. Wyszło super . ciasto pyszne
Dziękuję za informację i smacznego 🙂
Witam. Jeżeli chciałabym zrobić to ciasto w normalnej formie a nie tortownicy to zrobić z 1.5 porcji czy z 2 porcji? Dziękuję.
Lepiej x2 🙂
Dlaczego żelatynę traktujmy wrzątkiem?
Są różne metody rozpuszczenia, można najpierw namoczyć i potem podgrzać lub od razu rozpuścić we wrzątku. Jak wygodniej 🙂
Witam, czegoś nie rozumiem w tym przepisie od momentu tego że trzeba wymieszać słonecznika, masło , cukier i mleko i to upiec i potem pokruszyć. Czy z polaczenia tych składników wyjdzie jakaś masa?
Dzień dobry,
W trakcie pieczenia cukier roztopi się i skarmelizuje. W efekcie wszystkie składniki połączą się, a po upieczeniu i wystudzeniu stwardnieją. Dlatego należy skruszyć masę na mniejsze kawałki, które będą przyjemnie chrupiące i dadzą przepyszny efekt końcowy wypieku 🙂
Osobiście nie piekę za dobrze. Ale ten przepis to dla mnie rewelacja. Wypróbowany 2 razy i ciasto wyszło mega! Muszę spróbowac więcej przepisów pozdrawiam
Dziękuję i bardzo się cieszę 🙂
Witam mam pytanie odnośnie serka czy to ma być mascarpone czy zwykły śmietankowy taki jak na kanapki
Śmietankowy kanapkowy np. almette 🙂
a czy może być serek mascarpone
Tak, jednak będzie to już trochę inny smak. Serek śmietankowy jest delikatnie słony, natomiast mascarpone neutralny w smaku 🙂
Czy tort można spokojnie zostawić w lodówce na noc i dopiero następnego dnia podać ??
Oczywiście 🙂
Czy tort można zostawić w lodówce na noc i dopiero następnego dnia podać ?
Tak 🙂
Czy ciasto mogę przygotować dzień wcześniej i schłodzić w lodówce całą noc podając następnego dnia??
Czy polewę mam przygotować 2 godziny przed podaniem i zostawić ciasto w lodowce czy tez dzień wcześniej oblać polewą i schłodzić o następnego dnia ?
Obydwie wersje są w porządku 🙂
W jaki sposób mogę zastąpić zelatyne agarem?
Zgodnie z instrukcją na opakowaniu 🙂 Niestety nigdy nie używałam.
Witam czy masa kajmakową ma być z lodówki czy temperatura pokojowa?
Najlepiej w temperaturze pokojowej 🙂