Urocze mini jabłeczniki. Są to malutkie kruche babeczki wypełnione delikatnym creme patissiere, kwaśnymi jabłkami i posypane cukrem pudrem. Genialne! Jeżeli nie macie formy do mini babeczek, możecie użyć tradycyjnej formy do muffinek (wtedy wyjdzie 12 ciastek). Coś pysznego 😉
Składniki na 24 małe jabłeczniki:
- 250 g mąki
- 50 g cukru pudru
- 125 g masła/ margaryny
- 1 żółtko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
Mąkę wymieszać z cukrem, dodać posiekane masło, żółtka oraz śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na 1 h do lodówki.
Dodatkowo:
- 3 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka 3,2%
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 jabłka
- sok z 1/2 cytryny
Mleko wlać do rondelka i zagotować. Żółtka ubić z cukrem na kogel- mogel (ok 2 minuty na najwyższych obrotach miksera). Cały czas ubijając dodać mąkę. Do żółtek wlać gorące mleko i dokładnie zmiksować. Krem przełożyć z powrotem do garnka i powoli podgrzewać, cały czas mieszając, aż do zgęstnienia.
Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć i pokroić w drobną kostkę, a następnie skropić sokiem z cytryny.
Foremki posmarować masłem. Ciasto rozwałkować na grubość ok 4 mm i za pomocą słoika lub szklanki wyciąć 24 okrągłe placuszki, następnie umieścić je w formie na babeczki i docisnąć. Do każdej babeczki włożyć łyżkę kremu, a wierzch przykryć dużą porcją pokrojonych jabłek (podczas pieczenia zmniejszą się o połowę).
Piec 35- 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Wyjąć i przełożyć na kratkę do wystudzenia.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego! 🙂
6 komentarzy
Wyglądają baaardzo smacznie !
🙂
Wyglądają uroczo!
Zapraszam do mnie
😀
Muszę spróbować 😉
Koniecznie 🙂