• Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Sernik na zimno, najlepszy i najprostszy
    Gofry idealne (tradycyjne)
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Cytrynowy puch z malinami
    Chleb pszenny z ziarnami (drożdżowy)
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Ostatnie wpisy

    • Gofry najlepsze
    • Piernik z kawą
    • Ciasto dyniowe z malinami
    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy
    • Pączki z różą, luksusowe
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Asia - Chlebek bananowy (z bakaliami)
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Aneta - Gofry idealne (tradycyjne)
    • Anna - Zakwas (krok po kroku)
  • Adsense

  • listopad 2015
    P W Ś C P S N
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    30  
    « paź   gru »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Makowiec inaczej

30 listopada 2015

SONY DSC

 Piękno (i pyszność) tkwi w prostocie. Ciastem z pewnością nie pogardzą wielbiciele makowca 🙂 Zawiera to co w nim najlepsze, czyli mak, miód i duuużo bakalii. Bajka! Ciasto jest również bardzo proste w przygotowaniu, ponieważ nie trzeba nic zawijać ani zagniatać- wystarczy przełożyć do formy i upiec. Pyyycha 🙂

Składniki:

  • 500 g maku
  • 125 g masła, miękkiego
  • 1/2 szklanki miodu
  • 2/3 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1/3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropli olejku rumowego
  • 1/4 szklanki rumu
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów
  • 1 i 1/2 szklanki ulubionych bakalii (pokrojone daktyle, śliwki, rodzynki, żurawina, skórka pomarańczowa)

Bakalie włożyć do miseczki, zalać rumem i odstawić na 2 godziny. Formę o wymiarach 21x 31 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 

Mak zalać gorącą wodą i zostawić do wystudzenia. Następnie przełożyć na sitko na 15 minut  lub odcisnąć za pomocą lnianego ręcznika, aby pozbyć się nadmiaru wody.  Zmielić dwukrotnie w maszynce.  

W osobnej misce ubić białka na sztywno. Odstawić.

Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka i dokładnie zmiksować. Dodać mak, miód, mąkę, proszek do pieczenia, olejek, bakalie oraz orzechy i całość dokładnie wymieszać. Na końcu delikatnie wmieszać białka.

Ciasto przełożyć do formy i piec ok 45 minut 170ºC. 

Smacznego! 🙂

SONY DSC

SONY DSC

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

bakaliebez mąkimakmiódorzechy
Share

Boże Narodzenie  / Ciasta z makiem

Zuzia

You might also like

Piernik z kawą
20 grudnia 2021
Kruche babeczki z orzechami
6 maja 2020
Bajgle
9 kwietnia 2020

4 komentarze


gin
30 November 2015 at 18:21
Reply

Dawno już ciasta z makiem nie jadłam… Narobiłaś mi apetytu 🙂



    Zuzia
    30 November 2015 at 18:27
    Reply

    Cieszę się 🙂

Małgorzata
19 November 2022 at 21:31
Reply

Jestem wielbicielką maku i wszystkiego, co ma go w składzie. To ciasto zapowiada się idealnie. Czy jest wilgotne? Pozdrawiam



    Zuzia
    10 December 2022 at 19:38
    Reply

    Tak, makowiec w tej wersji jest wilgotny i sprężysty 🙂

Skomentuj Zuzia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Najbardziej popularne przepisy

    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Sernik na zimno, najlepszy i najprostszy
    Gofry idealne (tradycyjne)
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Cytrynowy puch z malinami
    Chleb pszenny z ziarnami (drożdżowy)
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    listopad 2015
    P W Ś C P S N
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    30  
    « paź   gru »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

 

Loading Comments...