Piękno (i pyszność) tkwi w prostocie. Ciastem z pewnością nie pogardzą wielbiciele makowca 🙂 Zawiera to co w nim najlepsze, czyli mak, miód i duuużo bakalii. Bajka! Ciasto jest również bardzo proste w przygotowaniu, ponieważ nie trzeba nic zawijać ani zagniatać- wystarczy przełożyć do formy i upiec. Pyyycha 🙂
Składniki:
- 500 g maku
- 125 g masła, miękkiego
- 1/2 szklanki miodu
- 2/3 szklanki cukru
- 4 jajka
- 1/3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropli olejku rumowego
- 1/4 szklanki rumu
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów
- 1 i 1/2 szklanki ulubionych bakalii (pokrojone daktyle, śliwki, rodzynki, żurawina, skórka pomarańczowa)
Bakalie włożyć do miseczki, zalać rumem i odstawić na 2 godziny. Formę o wymiarach 21x 31 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Mak zalać gorącą wodą i zostawić do wystudzenia. Następnie przełożyć na sitko na 15 minut lub odcisnąć za pomocą lnianego ręcznika, aby pozbyć się nadmiaru wody. Zmielić dwukrotnie w maszynce.
W osobnej misce ubić białka na sztywno. Odstawić.
Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka i dokładnie zmiksować. Dodać mak, miód, mąkę, proszek do pieczenia, olejek, bakalie oraz orzechy i całość dokładnie wymieszać. Na końcu delikatnie wmieszać białka.
Ciasto przełożyć do formy i piec ok 45 minut 170ºC.
Smacznego! 🙂
4 komentarze
Dawno już ciasta z makiem nie jadłam… Narobiłaś mi apetytu 🙂
Cieszę się 🙂
Jestem wielbicielką maku i wszystkiego, co ma go w składzie. To ciasto zapowiada się idealnie. Czy jest wilgotne? Pozdrawiam
Tak, makowiec w tej wersji jest wilgotny i sprężysty 🙂