Kolejny przepis z oreo do kolekcji. Tym razem pieczone mini serniczki. Powiem szczerze- są idealne 😉 Genialne w smaku! Serniczki mają idealną konsystencję- są zwarte i maziste. Przyozdobiłam je ulubionym kremem, bez którego już nie wyobrażam sobie tych serniczków 😉 Do tego pokruszone ciastka i jestem w niebie!
Składniki na 9 serniczków:
- 300 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 1/3 szklanki śmietany 18%
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 9 ciastek oreo pokrojonych na cztery części (z nadzieniem)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić twaróg, śmietanę, jajko, cukier, mąkę ziemniaczaną, ekstrakt i zmiksować tylko do połączenia się składników. Nie dłużej, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej.
Masę serową rozdzielić pomiędzy 9 papilotek. W sam środek każdego serniczka wcisnąć po 4 kawałki oreo- łącznie jedno ciastko na serniczek.
Piec w temperaturze 160ºC przez około 25 minut. Powierzchnia serniczków powinna być ścięta i sprężysta przy dotyku. Przestudzić w stygnącym piekarniku. Schłodzić przez minimum 2 godziny w lodówce.
Przed podaniem udekorować kremem (przepis niżej) i pokruszonymi ciasteczkami.
Dodatkowo:
- 125 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 150 g serka śmietankowego (np. philadelphia, piątnica)
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 pokruszone ciastka oreo (z nadzieniem)
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodać serek, ekstrakt oraz cukier puder i dokładnie wymieszać na najniższych obrotach miksera.
Leave A Reply