Wspaniały smak popularnego deseru, w formie kostki. Ciasto jest przepyszne. Każda warstwa do siebie pasuje, a całość idealnie współgra.
Składniki na biszkopt:
- 3 jajka
- 1/3 szklanki + 1 łyżka cukru
- 1/3 szklanki + 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 3 banany
- sok z 1/2 cytryny
- 1 puszka masy krówkowej (510 g)- bez 4 łyżek, które należy dodać do kremu
- 150 g pokruszonych herbatników
- starta czekolada
Mąki przesiewamy miseczki.
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywną pianę (jak przy bezach). Gdy będą sztywne powoli wsypujemy cukier cały czas miksując przez ok. 3 min, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodajemy żółtka, cały czas miksując na najniższych obrotach. W kilku partiach dodajemy przesiane suche składniki, mieszając bardzo delikatnie dużą, drewnianą lub silikonową łyżką. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód) o wymiarach 36 x 24 cm.
Pieczemy w temperaturze 170° C przez ok. 20 min do tzw. suchego patyczka. Zostawiamy do wystudzenia.
Banany pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny, a następnie ułożyć na biszkopcie.
Masę krówkową (przepis niżej) wykładamy na warstwę bananową. Ciasto należy wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę, aby dobrze zastygło.
Ciasto posypujemy pokruszonymi ciastkami i smarujemy masą krówkową. Na wierzch wykładamy masę śmietanową (przepis niżej) i wyrównujemy. Ciasto należy wstawić do lodówki na minimum 2 godziny, aby dobrze zastygło.
Gotowe ciasto posypać startą czekoladą i gotowe 🙂
Smacznego!
Krem kajmakowy:
- 300 ml śmietany kremówki 30 lub 36 %
- 4 łyżki masy krówkowej/ kajmaku
- 3 łyżki żelatyny
- 1/4 szklanki wrzątku
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzącej wody, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Kremówkę ubijamy na sztywną masę, następnie dodajemy kajmak i powoli wlewamy cały czas miksując ostudzoną żelatynę.
Masa śmietanowa:
- 300 ml śmietany kremówki 30 lub 36 %
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki żelatyny
- 1/4 szklanki wrzątku
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzącej wody, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Kremówkę ubijamy na sztywną masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder i powoli wlewamy cały czas miksując ostudzoną żelatynę.
Comment
O jeny!!! Jakie to piękne 🙂