Gdy za oknami zimno zapraszam na pyszne ciasteczka pachnące świętami. Delikatny smak kruchych ciasteczek z dozą cynamonu 🙂 To jest to! Dodatkowo ciastka pięknie się prezentują, są równiutkie i złociste. Aby je ozdobić, odcisnęłam na nich serduszka, za pomocą silikonowego stempla. Ciastka nie rosną podczas pieczenia, więc wzorek pięknie prezentuje się także po upieczeniu 🙂
Składniki na 36 ciastek:
- 250 g mąki
- 100 g margaryny
- 1 jajko
- 90 g cukru pudru
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, zawinąć folią i odłożyć do lodówki na 30- 40 minut.
Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość około 0,5 cm, lekko podsypując mąką. Wykrawać ciasteczka – najpierw kółka za pomocą kubka/ kieliszka o średnicy 6 cm, a następnie za pomocą stempelka wyciąć wzór (jeśli nie macie stempelków możecie użyć zwykłych foremek).
Ciastka układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, w niedużych odległościach od siebie (ciasteczka nie zmieniają kształtu). Piec w temperaturze 180ºC przez około 13- 15 minut do lekkiego zrumienienia brzegów.
Po upieczeniu wystudzić na stalowej kratce.
Smacznego 🙂
Leave A Reply