Lubicie ciasta z dużą ilością owoców? Takie jest właśnie to ciasto. Po wymieszaniu wszystkich składników ma bardzo gęstą konsystencję, dzięki czemu owoce nie zapadają się i możemy dodać je w praktycznie każdej ilości 🙂 Ja wybrałam to co kojarzy mi się z jesienią- pyszne śliwki, soczyste jabłka i cynamon. Połączenie idealne 🙂
Składniki na formę o wymiarach 20x 25 cm:
- 1 jajo
- 1/3 szklanki oleju
- 1/2 szklanki cukru
- 300 g jogurtu naturalnego
- 1 i 2/3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 400 g śliwek (ok 10 sztuk)
- 1 jabłko (ok 140 g)
Formę natłuścić masłem lub margaryną i wysypać bułką tartą, a piekarnik nastawić na 170 ºC.
Śliwki wypestkować i każdą podzielić na 8 części. Jabłko obrać i pokroić na półplasterki.
Jajko, olej i cukier dokładnie zmiksować. Następnie dodawać stopniowo jogurt i mąkę wymieszaną z sodą i cynamonem. Całość dokładnie ucierać, aż do momentu powstania gładkiej, gęstej masy. Ciasto przełożyć do tortownicy, a na jego wierzchu ułożyć śliwki i jabłka. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45- 55 minut (do suchego patyczka). Wystudzić.
Smacznego 🙂
2 komentarze
Zrobiłam dziś w tortownicy i wyszyszlo genialne 😉
🙂