Pyszność nad pysznościami 🙂 W smaku jabłecznik przypomina ciasto marchewkowe, ale jest od niego dużo lżejszy. Jabłka z cynamonem to klasyk. Idealnie się komponują z ciastem kakaowym, a całości dopełnia mój ulubiony krem z serka śmietankowego.
Zapraszam 🙂
Składniki na formę o wymiarach 20x 25 cm:
- 1 jajo
- 1/3 szklanki oleju
- 1/2 szklanki cukru
- 300 g śmietany 18% lub 12%
- 1 i 1/3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżeczki cynamonu
- 3 jabłka
Dodatkowo:
- 180 ml śmietany kremówki 30 lub 36 % (3/4 szklanki)
- 300 g serka śmietankowego (np. Twój Smak)
- 5 łyżek cukru pudru
Formę natłuścić masłem lub margaryną i wysypać bułką tartą, a piekarnik nastawić na 170 ºC.
Jabłka obrać i wydrążyć, a następnie drobno pokroić.
Jajko, olej i cukier dokładnie zmiksować. Następnie dodawać stopniowo śmietanę i mąkę wymieszaną z sodą, kakao i cynamonem. Całość dokładnie ucierać, aż do momentu powstania gładkiej, gęstej masy. Na końcu dodać jabłka i wymieszać. Ciasto przelać do formy. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45- 55 minut (do suchego patyczka). Wystudzić.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodać serek oraz cukier puder i dokładnie wymieszać na najniższych obrotach miksera.
Ciasto posmarować kremem. Dodatkowo można posypać cynamonem i kakao 🙂
Smacznego !
Leave A Reply