Macie trochę malin? W takim razie zapraszam Was na jogurtowy torcik z duuużą ilością tych pyszniaków 🙂 Mój ulubiony ciasteczkowy spód, jogurtowa pianka z kokosem i malinami, a do tego tradycyjne galaretkowe wykończenie. Zapraszam !
Składniki na kruchy spód:
- 180 g ciasteczek pełnoziarnistych (np. digestive, holenderskie)
- 50 g roztopionego masła
Spód tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka zmielić w blenderze na tzw. ‚piasek’. Dodać masło i dokładnie wymieszać. Masę ciasteczkową wysypać na dno formy i przyklepać. Schować do lodówki na minimum 30 minut.
Składniki na masę jogurtową:
- 250 ml śmietany kremówki, schłodzonej
- 600 g jogurtu greckiego
- 4 łyżki cukru pudru
- 5 łyżeczek żelatyny
- 1/4 szklanki wrzątku
- 1/2 szklanki wiórek kokosowych
- 1 szklanka malin
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku i zostawić do wystudzenia.
Śmietanę przelać do dużej miski i wraz z cukrem pudrem ubić mikserem na sztywno. Dodawać jogurt, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Cienkim strumieniem wlać ostudzoną żelatynę cały czas miksując. Na końcu wsypać wiórki oraz maliny i delikatnie wymieszać. Krem przelać na ciasteczkowy spód i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Na wierzch:
- 1 i 1/2 szklanki malin
- 800 ml wrzątku
- 2 malinowe galaretki na pół litra wody
Galaretki przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu w 800 ml gorącej wody, odstawić do wystudzenia.
Gdy galaretka będzie w temperaturze pokojowej wstawić do lodówki, aż zgęstnieje, ale dalej będzie lekko płynna- wtedy będzie gotowa. Maliny rozłożyć na wierzchu ciasta. Zalać tężejącą galaretką i schować do lodówki na 2 godziny. Gotowe
Smacznego
Leave A Reply