Pyszne, bardzo delikatne bułeczki. Mają lekko chrupiącą skórkę i mięciutkie, puszyste wnętrze 🙂 Nie wymagają dużo pracy. Polecam przygotować ciasto wieczorem, przykryć folią i włożyć do lodówki na całą noc- na pierwsze rośnięcie. Rano wystarczy uformować bułeczki i upiec, a przy śniadaniu będziemy mogli się delektować pysznymi, własnoręcznie przygotowanymi i świeżymi bułeczkami. 😉
Składniki na 9 bułeczek:
- 380 g mąki pszennej
- 90 ml mleka
- 20 g drożdży
- 2 łyżki cukru
- 3/4 łyżeczki soli
- 150 g jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 50 g miękkiego masła
Dodatkowo:
- rozbełtane jajko
- sezam do oprószenia
Mleko wlać do garnuszka i podgrzać, powinno być mocno ciepłe, ale nie gorące. Dodać do niego drożdże, cukier, sól i 3 łyżki mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 minut.
Po tym czasie pozostałą mąkę, jajko, masło, jogurt i rozczyn drożdżowy wymieszać i dokładnie wyrobić (ja wyrabiałam je w Thermomixie). Tutaj nie możemy się spieszyć, ponieważ ciasto musi być gładkie, elastyczne i nie może kleić się do ręki. Ten etap powinien zająć minimum 7 minut. Z ciasta uformować kulę, włożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć o ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
Po tym czasie ciasto lekko wyrobić i podzielić na 9 równych części. Z każdej uformować bułeczkę i ułożyć na blaszce. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na 30 minut.
Piekarnik nastawić na 190° C . Wyrośnięte bułeczki smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 20 minut, aż skórka będzie mocno zarumieniona.
Smacznego 😉
Źródło przepisu: Blog
Leave A Reply