Trochę inna wersja tradycyjnego ciasta z biszkoptem i galaretką. Zamiast bitej śmietany używamy musu z białej czekolady. Jest on delikatny zarówno w konsystencji i smaku. Biała czekolada idealnie pasuje do truskawek. Ciasto w ciągu ostatnich dni robiłam już dwa razy. Jest bardzo łatwe i ślicznie się prezentuje- a jak smakuje!!! 🙂 Zapraszam 🙂
Biszkopt:
- 2 jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Mąki i kakao przesiewamy miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywną pianę (jak przy bezach). Gdy będą sztywne powoli wsypujemy cukier cały czas miksując przez ok. 3 min, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodajemy żółtka, cały czas miksując na najniższych obrotach. W kilku partiach dodajemy przesiane suche składniki, mieszając bardzo delikatnie dużą, drewnianą lub silikonową łyżką. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód) o średnicy 23 cm. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 20 min do tzw. suchego patyczka. Zostawiamy do wystudzenia.
Mus czekoladowy:
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wrzątku
- 450 ml śmietany kremówki
- 200 g białej czekolady, połamanej na kostki
Żelatynę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu w 1/4 szklanki gorącej wody, odstawić. 150 ml śmietany wkładamy do garnuszka, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Wlewamy żelatynę i dokładnie mieszamy. Wsypujemy czekoladę i mieszamy tak długo, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia.
W tym czasie ubijamy na sztywno pozostałą kremówkę. Do masy czekoladowej dodać 2 łyżki ubitej śmietany, delikatnie wymieszać. Dodać resztę ubitej śmietany i delikatnie wymieszać- mus musi być gładki i puszysty. Krem przełożyć na wystudzony biszkopt i wyrównać. Odstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
Warstwa truskawkowa:
- 300 g odszypułkowanych i umytych truskawek
- 1 truskawkowa galaretka
- 400 ml wrzątku
Galaretkę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu w 400 ml gorącej wody, odstawić do wystudzenia. Gdy będzie w temperaturze pokojowej wstawić do lodówki, aż zgęstnieje, ale dalej będzie lekko płynna- wtedy będzie gotowa. Truskawki przekroić na pół i rozłożyć na wierzchu ciasta. Zalać tężejącą galaretką i schować do lodówki na 2 godziny. Gotowe 🙂
Smacznego 🙂
3 komentarze
Wygląda suuuuuper 🙂 🙂 🙂
Mam ochotę na taki kawałek 🙂
🙂
[…] Torcik truskawkowy z musem czekoladowym […]