Koniecznie musicie spróbować!!! Ten genialny przepis znalazłam tutaj. Ciasto jest pyszne i bardzo łatwe do wykonania. Lekkie i delikatne, z chrupiącym akcentem 'kruszonki’. Masa rabarbarowa jest wyśmienita i z pewnością użyję jej także do innych deserów. Ideał 😉 Ciasto należy przechowywać w lodówce.
Biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Masa rabarbarowa:
- 700 g rabarbaru pokrojonego w kostkę
- 1/2 szklanki wody
- 2 galaretki truskawkowe
- 1 budyń waniliowy, proszek
- 3/4 szklanki wody
- 3/4 szklanki cukru
Krem i posypka:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wrzącej wody
- 90 g pokruszonych ciastek (herbatniki, owsiane itp.)
Zaczynamy od biszkoptu.
Mąki przesiewamy miseczki.
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywną pianę (jak przy bezach). Gdy będą sztywne powoli wsypujemy cukier cały czas miksując przez ok. 3 min, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodajemy żółtka, cały czas miksując na najniższych obrotach. W kilku partiach dodajemy przesiane suche składniki, mieszając bardzo delikatnie dużą, drewnianą lub silikonową łyżką. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód)o wym. 33×20 cm.
Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 20 min do tzw. suchego patyczka. Zostawiamy do wystudzenia.
Rabarbar przekładamy do garnuszka. Zalewamy 1/2 szklanki wody, wsypujemy cukier i gotujemy na średnim ogniu, aż rabarbar zmięknie. Wsypujemy galaretki i mieszamy. Proszek budyniowy wsypujemy do 3/4 szklanki wody i mieszamy. Wlewamy do rabarbaru, cały czas mieszając, aż do zagotowania. Masę odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Na ostudzony biszkopt wylewamy lekko tężejącą masę rabarbarową, wkładamy do lodówki do całkowitego ścięcia.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzącej wody, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywną masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz powoli wlewamy cały czas miksując ostudzoną żelatynę. Wykładamy na masę z rabarbaru i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie oprószamy wierzch ciasta zmielonymi herbatnikami. Ciasto przechowujemy w lodówce.
Smacznego 🙂
3 komentarze
Aż mi ślinka pociekła 🙂
🙂
Właśnie wstawiłam do lodówki, masa z rabarbaru wyszła bardzo pyszna i miałam ochotę zjeść ją łyżką prosto z garnka 😉
pozdrawiam 😉