Pyszny, letni i nietrudny deser. Biała czekolada i truskawki to jedno z moich ulubionych połączeń. Ślicznie się prezentuje, a dzięki temu, że je się go w szklankach jest bardzo praktyczny.
Składniki na 6 porcji, po 200ml:
- 450 g odszypułkowanych i umytych truskawek
- 1 czerwona galaretka, dowolny smak +400 ml wrzątku
- 300 g jogurtu greckiego
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wrzątku
- 400 ml śmietany kremówki
- 150 g białej czekolady, połamanej na kostki
Galaretkę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu w 400 ml gorącej wody, odstawić do wystudzenia, i schłodzić w lodówce, aż zgęstnieje, ale dalej będzie lekko płynna- wtedy będzie gotowa. 300 g truskawek przekroić na pół i po równo rozłożyć w szklankach (ok 4 truskawki na szklankę). Zalać tężejącą galaretką i schować do lodówki na ok 30 minut.
Żelatynę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu w 1/4 szklanki gorącej wody, odstawić do wystudzenia. 150 g pozostałych truskawek zmiksować na mus. Cały czas miksując dodajemy jogurt i wystudzoną żelatynę. Gotową masę po równo przelewamy na warstwę z galaretką. Znów odstawiamy do lodówki na około 30 minut.
150 ml śmietany wkładamy do garnuszka, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Wsypujemy czekoladę i mieszamy tak długo, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie ubijamy 250 ml pozostałej kremówki. Gdy będzie sztywna małym strumieniem wlewamy śmietankę czekoladową, cały czas miksując. Gotowy mus po równo przelewamy na warstwę jogurtową. Odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.
Podajemy z truskawkami na wierzchu.
Smacznego 🙂
2 komentarze
Ja posypałam jeszcze na wierzch płatkami owsianymi. Idealny deser na ciepłe dni 😉
Super pomysł 🙂