• Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Sernik na zimno, najlepszy i najprostszy
    Szybki deser truskawkowy z pianką
    Murzynek Babci Halinki
    Gofry idealne (tradycyjne)
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Ostatnie wpisy

    • Gofry najlepsze
    • Piernik z kawą
    • Ciasto dyniowe z malinami
    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy
    • Pączki z różą, luksusowe
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Asia - Chlebek bananowy (z bakaliami)
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Aneta - Gofry idealne (tradycyjne)
    • Anna - Zakwas (krok po kroku)
  • Adsense

  • kwiecień 2015
    P W Ś C P S N
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    27282930  
    « mar   maj »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Drożdżówka z powidłami

19 kwietnia 2015

SONY DSC

Puszysta, pięknie wyrośnięta i pachnąca drożdżówka. Każdy zna ten smak 😉 U mnie w wersji mini- do zjedzenia póki ciepła (wtedy najlepsza!), z powidłami. Jeśli chcecie drożdżówkę w tradycyjnym rozmiarze (39 x 23,5 cm), wystarczy zwiększyć ilość składników 4 razy. Bon appetit! 😉

Składniki:

  • 20 g drożdży
  • 125 ml ciepłego mleka (pół szklanki)
  • 80 g cukru
  • 300 g mąki
  • 40 g miękkiego masła
  • pół szklanki powideł

Wykonanie:

 Formę o wymiarach 8 x 28 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Drożdże, mleko, cukier i połowę mąki umieścić w garnuszku lub misce, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 10- 15 minut.

Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostałą mąkę oraz masło i wyrabiamy ciasto przez ok 3-4 minuty. Gdy będzie gładkie i elastyczne, należy włożyć je do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut.

Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, a następnie podzielić na 6 równych części. Z każdej uformować placuszek, na środku położyć łyżkę powideł, skleić rogi i nadać kształt bułki. Ten proces powtórzyć z resztą ciasta (łącznie 6 bułeczek). Gotowe drożdżówki poukładać w blaszce, jedna przy drugiej i zostawić na 30 minut rośnięcia w ciepłym miejscu.

Kruszonka:

  • 50 g mąki krupczatki
  • 35 g masła
  • 35  cukru

Wszystkie składniki rozetrzeć pomiędzy końcówkami palców do momentu, aż całość połączy się i powstaną grudki wielkości kruszonki. 

Piekarnik nagrzewamy do 180 ºC. Drożdżówkę posypujemy kruszonką, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 35- 40 minut (do suchego patyczka i zarumienienia).

Gotową drożdżówkę wyjąć z piekarnika i zostawić do wystudzenia na minimum 15 minut.

Smacznego! 🙂

SONY DSC

 

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

 

 

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

bez jajekdrożdżepowidła
Share

Ciasta drożdżowe

Zuzia

You might also like

Chleb nocny (drożdżowy)
5 kwietnia 2020
Sałatka z rukolą, gorgonzolą, gruszką i orzechami włoskimi
11 września 2019
Pierogi z truskawkami
14 czerwca 2019

3 komentarze


Julka
23 April 2015 at 15:07
Reply

Wyszła pyszna, bardzo urosła w trakcie pieczenia i nie opadła (mi zawsze opada 🙁 🙁 )
Wiec jestem mega zadowolona 🙂



aga
24 April 2015 at 16:19
Reply

Ale piękne zdjęcia robisz!!!!



    Zuzia
    24 April 2015 at 16:24
    Reply

    Dziękuję 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Najbardziej popularne przepisy

    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Sernik na zimno, najlepszy i najprostszy
    Szybki deser truskawkowy z pianką
    Murzynek Babci Halinki
    Gofry idealne (tradycyjne)
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    kwiecień 2015
    P W Ś C P S N
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    27282930  
    « mar   maj »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

 

Loading Comments...