Puszysta, pięknie wyrośnięta i pachnąca drożdżówka. Każdy zna ten smak 😉 U mnie w wersji mini- do zjedzenia póki ciepła (wtedy najlepsza!), z powidłami. Jeśli chcecie drożdżówkę w tradycyjnym rozmiarze (39 x 23,5 cm), wystarczy zwiększyć ilość składników 4 razy. Bon appetit! 😉
Składniki:
- 20 g drożdży
- 125 ml ciepłego mleka (pół szklanki)
- 80 g cukru
- 300 g mąki
- 40 g miękkiego masła
- pół szklanki powideł
Wykonanie:
Formę o wymiarach 8 x 28 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Drożdże, mleko, cukier i połowę mąki umieścić w garnuszku lub misce, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 10- 15 minut.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostałą mąkę oraz masło i wyrabiamy ciasto przez ok 3-4 minuty. Gdy będzie gładkie i elastyczne, należy włożyć je do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut.
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, a następnie podzielić na 6 równych części. Z każdej uformować placuszek, na środku położyć łyżkę powideł, skleić rogi i nadać kształt bułki. Ten proces powtórzyć z resztą ciasta (łącznie 6 bułeczek). Gotowe drożdżówki poukładać w blaszce, jedna przy drugiej i zostawić na 30 minut rośnięcia w ciepłym miejscu.
Kruszonka:
- 50 g mąki krupczatki
- 35 g masła
- 35 cukru
Wszystkie składniki rozetrzeć pomiędzy końcówkami palców do momentu, aż całość połączy się i powstaną grudki wielkości kruszonki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 ºC. Drożdżówkę posypujemy kruszonką, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 35- 40 minut (do suchego patyczka i zarumienienia).
Gotową drożdżówkę wyjąć z piekarnika i zostawić do wystudzenia na minimum 15 minut.
Smacznego! 🙂
3 komentarze
Wyszła pyszna, bardzo urosła w trakcie pieczenia i nie opadła (mi zawsze opada 🙁 🙁 )
Wiec jestem mega zadowolona 🙂
Ale piękne zdjęcia robisz!!!!
Dziękuję 🙂