Idealne ciastka do popołudniowej herbatki. Chrupiące i szybko znikające 🙂 Najlepiej smakują z cukrem pudrem, albo z polewą z białej czekolady. Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, nie przykleja się do blatu podczas wałkowania, a cały proces tworzenia jest dość szybki. Dodatki idealnie odmieniają smak 'zwykłych’ kruchych ciasteczek, dając im nowy charakter 🙂
Składniki:
- 250 g mąki
- 2 żółtka
- 50 g cukru
- 125 g masła/ margaryny do pieczenia
- 1 łyżka śmietany
- 70 g suszonej żurawiny
- 70 g posiekanej białej czekolady
- 70 g posiekanych orzechów, ja dałam migdały
Mąkę wymieszać z cukrem, dodać posiekane masło, żurawinę, czekoladę, orzechy i żółtka oraz śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na 1 h do lodówki.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i krótko wyrobić. Rozwałkować i za pomocą foremki wyciąć ciasteczka, a następnie przełożyć na blachę. Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C- do zarumienienia. Wyjąć i przełożyć na kratkę do wystudzenia.
Smacznego
4 komentarze
Fajne ciasteczka, nie za słodkie, gorąco polecam 🙂
🙂
A czy mogę dodac mieszankę mąki pelnoziarnistej?
Tak 🙂