Idealne dla miłośników bez! Ciastka są małe i poręczne. Uroczo się prezentują i są bardzo łatwe w wykonaniu, a bezy można upiec dzień lub dwa wcześniej. Słodycz bezy jest zrównoważona moim ulubionym kremem cytrynowym i domową frużeliną z kiwi. Pycha 🙂
Składniki na 10 bez:
- 2 białka
- szczypta soli
- 120 g cukru
- skórka z 1 cytryny
Na papierze do pieczenia rysujemy 10 okręgów o średnicy ok 8 cm. Piekarnik rozgrzewamy do 150ºC.
W metalowej/ szklanej, suchej misce zaczynamy ubijać same białka na niskich obrotach, gdy się spienią dodajemy sól i powoli zwiększamy stopień obrotów. Gdy białka będą już zupełnie sztywne (uważamy, żeby ich nie przebić!) zaczynamy dodawać cukier w dwóch turach. Na początku wsypujemy połowę i dokładnie ubijamy, aż do prawie całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dopiero gdy masa będzie gładka, bez widocznych kryształków cukru dodajemy resztę i znów dokładnie ubijamy do gładkości. Dzięki temu sposobowi beza powinna być idealna.
Masę przełożyć na przygotowany papier za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżki i uformować bezy w obrębie szablonów (jak na zdjęciu).
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 50 minut.
Krem cytrynowy
- sok i otarta skórka z 2 cytryn
- 70 g masła
- 100 g cukru
- 2 całe jajka
- 2 żółtka
- 250 ml śmietany 30% lub 36%- schłodzonej
Jajka, sok i startą skórkę z cytryn oraz cukier umieścić w garnuszku i dokładnie roztrzepać. Dodać masło i podgrzewać na średnim ogniu cały czas mieszając. W momencie gdy masa zacznie bulgotać wyłączamy palnik. Krem (lemon curd) przekładamy do kubka i schładzamy.
Śmietanę ubić na sztywno. Na końcu dodać lemon curd delikatnie wymieszać. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego lub do szprycy.
Frużelina kiwi:
- 3 kiwi, obrane i pokrojone w kostkę
- 1 łyżka cukru
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Kiwi, cukier i wodę umieścić w garnuszku, doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować przez ok 5 minut. Odlać połowę soku z garnuszka i wymieszać go z mąką ziemniaczaną. Sok przelać do owoców i mieszać do momentu zagęszczenia i ponownego zagotowania się masy. Schłodzić.
Ciastka
Bezy ułożyć na paterze. Na każdej z nich zrobić spory kleks z kremu, a na wierzchu ułożyć porcję frużeliny.
Smacznego 😉
6 komentarzy
Mmmmmm….są suuuuper, można jeść i jeść bo są bardzo delikatne.
Ale śliczne!!!
Genialnie Ci wyszły:)
🙂
Ale pięknie się prezentują 🙂
Piękne!!!!