Przychodzi taki moment kiedy ma się ochotę na coś słodkiego… W ten sposób powstało to oto ciasto. Jest mooocno czekoladowe, wilgotne i przepyszne 🙂 Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Ciasto powstało w oparciu o moje ulubione czekoladowe babeczki.
P.S. Ciasto bardzo smakuje dzieciom 😉
Składniki na średnią tortownicę:
- 125 g margaryny/ masła
- 60 g mlecznej czekolady (można dodać gorzką)
- 1/3 szklanki kakao
- 3/4 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 40 g posiekanej gorzkiej/ mlecznej czekolady
Wykonanie:
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, a piekarnik nastawić na 180 °C.
W garnuszku roztopić margarynę, zdjąć z palnika, dodać połamaną w kostki czekoladę (60 g) i dokładnie wymieszać do powstania jednolitej masy. Dodać kakao, porządnie wymieszać i odstawić do przestudzenia.
W jednej misce wymieszać pozostałe suche składniki oprócz cukru (mąka, soda, proszek) i posiekaną czekoladę, a w drugiej na najwyższych obrotach miksera ubić jajka z cukrem na jasną pianę (ubijać ok 2 minuty). Do masy jajecznej wmiksować wystudzoną masę czekoladową. Następnie na zmianę dodawać suche składniki i śmietanę cały czas ubijając (ciasto powinno być dość gęste). Ciasto przelać na blaszkę.
Tortownicę wstawić do piekarnika i piec ok 50 minut (do suchego patyczka). Po tym czasie ciasto wyjąć i przestudzić. Gdy nie będzie już gorące polać polewą. Smacznego!!! 🙂
Polewa:
- 60 g czekolady
- 30 g masła
Wykonanie:
W garnuszku roztopić masło, zdjąć z palnika, dodać połamaną w kostki czekoladę i dokładnie wymieszać do powstania jednolitej masy. Lekko przestudzić.
5 komentarzy
Piekne I na pewno pyszne 🙂
Popelnilam to ciasto i jestem zachwycona, jest idealne 😀
Wyszlo pyszne!
Cieszę się 🙂
Ale super wygląda.