• Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Babka mocno cytrynowa
    Murzynek Babci Halinki
    Szybki deser truskawkowy z pianką
    Tradycyjny murzynek
    Gofry idealne (tradycyjne)
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Ostatnie wpisy

    • Gofry najlepsze
    • Piernik z kawą
    • Ciasto dyniowe z malinami
    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy
    • Pączki z różą, luksusowe
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Asia - Chlebek bananowy (z bakaliami)
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Aneta - Gofry idealne (tradycyjne)
    • Anna - Zakwas (krok po kroku)
  • Adsense

  • styczeń 2015
    P W Ś C P S N
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    262728293031  
    « gru   lut »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Makaroniki

9 stycznia 2015

Mak1

Dzisiaj wpis trochę inny.Mam nadzieję, że Wam się spodoba. Ten weekend (i nie tylko 🙂 ) z pewnością minie pod znakiem makaroników. Nigdy ich nie robiłam, więc będzie to absolutny debiut- mam nadzieję, że udany 😀

Zawsze bardzo mi się podobały, lecz jakoś do tej pory nie zdecydowałam się na przygotowanie ich. Ostatnio naoglądałam się tyyyylu ich zdjęć i przeczytałam tak duuużo informacjii (którymi się tu z Wami podzielę), że nabrałam ochoty na upieczenie ich. Ale zanim się za nie zabiorę ośmielę się Was poprosić o pomoc 🙂 Jeśli macie już doświadczenie w robieniu tych uroczych ciasteczek, to śmiało podzielcie się radami, lub przepisami (ciągle szukam idealnego) w komentarzach 🙂

Mak5

Ta początek trochę historii:

Nie jest to sprawa jasna, ale podobno makaroniki pochodzą z Włoch i Francji. Już w XIII wieku w regionach upraw migdałów pieczono ciastka z mielonych migdałów z dodatkiem miodu i białek jaj.Makaroniki, początkowo stanowiące pokarm biedaków,ale z czasem zyskały uznanie wśród zamożniejszych grup ludności, pojawiły się na stołach możnowładców i monarchów.

We Włoszech każdy region posiada swój własny przepis na makaroniki i uznaje go za jedyny oryginalny 🙂

Mak2

No i oczywiście to samo zdrówko ! 🙂

Makaroniki mimo, że są deserem  zawierają trochę cennych składników odżywczych. Wśród nich wyróżnić można przede wszystkim: witaminy, zwłaszcza E oraz z grupy B, wielonienasycone tłuszcze roślinne obniżające poziom cholesterolu i zapobiegające miażdżycy, składniki mineralne  itp.

Jak wiadomo, wszystko co domowej roboty jest lepsze i zdrowsze. Ta sama zasada dotyczy makaroników. Te produkowane przemysłowo, są najczęściej pełne konserwantów, a orzechów nawet nie widziały. Przez to dostarczają one jedynie pustych kalorii.

Mak6

Mak4

Mak3

 

 

 

Zdjęcia znalezione w internecie 🙂

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

Share

Inspiracje

Zuzia

10 komentarzy


123
9 January 2015 at 18:58
Reply

Ja również zawsze chciałam zrobić 😉 czekam na przepis!!



    Zuzia
    9 January 2015 at 21:24
    Reply

    Już niedługo 🙂

agula
9 January 2015 at 20:44
Reply

super wpis 🙂



    Zuzia
    9 January 2015 at 21:23
    Reply

    Fajnie, że się podoba 😉

Maja
10 January 2015 at 17:33
Reply

Wyglądają pysznie i bardzo fajny wpis;)



gin
11 January 2015 at 20:40
Reply

Ja na początek polecam te na bezie włoskiej – są łatwiejsze niż tradycyjne francuskie, a w smaku różnicy nie ma 🙂
Powodzenia 🙂



    Zuzia
    11 January 2015 at 21:15
    Reply

    Dziękuję 🙂
    Ja aktualnie robię na bezie francuskiej, ponieważ nie posiadam termometru i jestem zadowolona 🙂
    A termometr kupię chyba niedługo, bo robienie makaroników baaardzo mi się spodobało i włoskie także chcę wypróbować 😉

Juna
14 January 2015 at 11:55
Reply

Super!!! Czekam na przepis 🙂



Makaroniki » Najlepsze Smakołyki
17 January 2015 at 15:24
Reply

[…] Makaroniki […]



Holo
20 January 2015 at 04:15
Reply

Fajny i pożyteczny wpis



Skomentuj Juna Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Najbardziej popularne przepisy

    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Babka mocno cytrynowa
    Murzynek Babci Halinki
    Szybki deser truskawkowy z pianką
    Tradycyjny murzynek
    Gofry idealne (tradycyjne)
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    styczeń 2015
    P W Ś C P S N
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    262728293031  
    « gru   lut »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

 

Loading Comments...