Chrupiące i mocno maślane ciasteczka 🙂 Świetnie nadają się do stemplowania, ponieważ wybite na nich wzory nie zmieniają się podczas pieczenia. Ciastka długo zachowują świeżość (nawet tydzień), a żeby jeszcze bardziej je zareklamować dodam, że uroczo się prezentują 🙂 Wypróbujecie?
Składniki na 45 ciasteczek:
- 225 g mąki
- 75 g cukru pudru
- 150 g masła
- 1 żółtko (białko najlepiej zamrozić)
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i zagnieść na gładkie ciasto.Uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość około 3 mm, lekko podsypując mąką. Wykrawać ciasteczka – najpierw kółka za pomocą kubka/ kieliszka, a następnie za pomocą stempelka wyciąć wzór (jeśli nie macie stempelków możecie użyć zwykłych foremek).
Ciastka układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, w niedużych odległościach od siebie (ciasteczka nie zmieniają kształtu). Piec w temperaturze 200ºC przez około 12 minut lub do lekkiego zrumienienia brzegów. Po upieczeniu wystudzić na stalowej kratce.
Smacznego! 🙂
7 komentarzy
Ale pszności 🙂
Lubię takie proste smaki i kształty!
Klasyk 🙂
Prześliczne są 🙂 Mnie nie musisz dłużej namawiać 🙂
Chrupiące, maślane i pyszne do tego 🙂
Pycha 🙂
Ale urocze! 🙂