Pyszne i lekkie ciasto jogurtowe. Piękny, wyrazisty aromat oraz smak pomarańczy i idealna tekstura . Delikatne, puszyste, wilgotne i idealnie słodkie, a do tego banalne w wykonaniu. Całości dopełnia krem z serka śmietankowego- kto kiedyś go próbował, wie że świetnie pasuje do wielu ciast. Połączenie naprawdę warte wypróbowania 🙂
Zapraszam
Składniki na blachę o wymiarach 33x 21 cm:
- 2 jajka
- 2/3 szklanki oleju
- 2/3 szklanki cukru
- 500 g jogurtu naturalnego
- sok z 1/2 pomarańczy
- skórka otarta z 2 pomarańczy
- 500 g mąki
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
Wykonanie:
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 170°C.
Jajko, olej i cukier dokładnie zmiksować. Następnie dodawać stopniowo jogurt, sok i skórkę z pomarańczy oraz mąkę wymieszaną z sodą. Całość dokładnie ucierać, aż do momentu powstania gładkiej, gęstej masy.
Ciasto przełożyć do formy i wyrównać. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45- 55 minut (do suchego patyczka). Wystudzić.
Krem:
- 300 g serka śmietankowego (np. philadelphia, twój smak- piątnica, almette)
- 80 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru pudru, przesianego
- skórka otarta z jednej pomarańczy
Wszystkie składniki umieścić w mikserze i utrzeć na gładką masę.
Ciasto pokroić na spore kawałki, a na środku każdego umieścić łyżkę kremu.
Można dodatkowo posypać skórką z pomarańczy.
Smacznego
3 komentarze
Cudowne ,chyba zrobię.
Cieszę się 🙂
Ależ cudownie puchate! 🙂