Jak w tytule 🙂 Bardziej czasochłonna niż ta, ze względu na ilość i sposób przygotowania jabłek, ale jeśli znajdziecie chwilę, to nie pożałujecie 🙂 Mooocno owocowa!!!
Składniki na kruche ciasto:
- 500 g mąki krupczatki
- 250 g margaryny/masła
- pół szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
Wszystkie składniki na ciasto posiekać i szybko zagnieść ciasto. Odłożyć 2/3 ciasta na spód, wyłożyć nim formę o wymiarach 25 x 35 cm, ponakłuwać i wstawić do lodówki na pół godziny. Resztę ciasta włożyć do zamrażarki.
Masa jabłkowa (można zrobić dzień wcześniej i przechowywać w lodówce):
- 2 ,5 kg jabłek
- 3 łyżeczki cynamonu
- 1 cukier waniliowy
- 1/4 szklanki kaszy manny
Jabłka umyć, obrać, wykroić nasiona, podzielić na ćwiartki, następnie pokroić w cienkie plasterki (można zrobić to robotem). Dodać cukier i cynamon, wymieszać i odstawić.
Schłodzone ciasto wstawić do piekarnika na około 15 minut w temperaturze 180ºC. Wyjąć i posypać kaszą manną, na to wyłożyć jabłka i na wierzch zetrzeć na tarce pozostałą część ciasta.
Piec około 1 godziny w temperaturze 170ºC. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
5 komentarzy
Tradycyjna szarlotka-nie ma nic lepszego 😉
Zgadzam się 🙂
Mam pytanko do autora – Jak myślisz co będzie dalej?
Konsumpcja? 😉
Oto chodziło. Gratuluje autorowi