Coś na wytrawnie 🙂 Kolejne z wielu zastosowań ciasta francuskiego. Niebawem podzielę się z Wami kolejnymi jego zastosowaniami, a tym czasem powrót do klasyki: pizza w niebanalnym wykonaniu 🙂 tutaj możemy użyć przeróżnych składników pizzowych, ale ja przedstawiam Wam dziś jedną z prostszych wersji.
Składniki na 4 pizze:
- 1 płat ciasta francuskiego (275 g)
- 2 średnie pomidory
- 2 mozzarelle (250g)
- pęczek świeżej bazylii
- szczypta soli
- żółtko roztrzepane z łyżeczką wody
Wykonanie: Pomidory włożyć na 1 minutę do wrzącej wody, następnie wyjąć i delikatnie obrać ze skórki. Mozzarellę i pomidory pokroić w dość cienkie plasterki. Ciasto podzielić ostrym nożem na 4 prostokąty tej samej wielkości i przełożyć je na blachę. Naciąć obwódkę ciasta nożem w odległości 1 cm od krawędzi- obrazek 1. Następnie na ciasto wyłożyć pomidory- obrazek 2. i mozzarellę z bazylią- obrazek 3. Brzegi każdej pizzy wysmarować żółtkiem z wodą, a całość doprawić solą. Pizze wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 °C i piec przez 15- 20 minut do zarumienienia. Następnie wyjąć i zostawić do wystygnięcia na blaszce. Jeść ciepłe, smacznego 🙂 Uwagi:
- Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika, inaczej nie upiecze się jak powinno.
- Ciasto dzielimy na prostokąty ostrym nożem, dzięki temu ciasto nie powinno się skleić, ale ładnie rozwarstwić.
- Ciasto francuskie przed użyciem powinno być dobrze schłodzone.
Leave A Reply