Nie sądziłam, że coś bardziej mi posmakuje niż ta masa, a jednak! Jest to jeden z tych przepisów, w których mam niemal 100 % pewność, że deser posmakuje Wam co najmniej tak jak mi 🙂 Znacie cukierki toffino z nadzieniem czekoladowym? Lubicie je? Nie pożałujecie jeśli zrobicie ten kajmak 😉
Składniki na 250 ml kajmaku, ok 3/4 puszki:
- 300 ml śmietany 30% lub 36%
- 2/3 szklanki cukru + 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka kakao
Wykonanie:
Do garnka (bardziej szerokiego, niż wysokiego) wlać śmietanę, wsypać 2/3 szklanki cukru i dokładnie wymieszać. Garnek postawić na palnik, zagotować, zmniejszyć ogień (na średni) i gotować 25- 35 minut- aż śmietanka się zredukuje. Po tym czasie masa powinna wyglądać jak lekko żółta piana. Następnie do garnka (najlepiej z grubym dnem) wsypać równomiernie 1/4 cukru i podgrzewać (na dość wysokim ogniu), aż do całkowitego rozpuszczenia się i przyrumienienia- nie mieszamy! Zmniejszyć płomień (bardzo mały) i powoli, cały czas mieszając wlać całą masę śmietankową, kakao i masło. Dokładnie wymieszać i gotować jeszcze 1 minutkę. Gratulacje, domowy kajmak gotowy
Uwaga!!! Początkowo kajmak może wydawać się za rzadki, ale w trakcie stygnięcia ładnie zastygnie, przybierając konsystencję takiego ‚kupnego’
2 komentarze
[…] Kajmak czekoladowy […]
[…] Tutaj wersja tradycyjna i czekoladowa. […]