Kajmak kupny się nie umywa 😉 Prosty, szybki (nie musimy gotować mleka z cukrem przez 3h) i genialny przepis na domową masę krówkową. Smakuje tak samo jak kupny kajmak, z nutą tego czegoś 😉 Ma piękny bursztynowy kolor i świetnie nadaje się do deserów jak sos (wystarczy podgrzać) lub masa krówkowa. Do tego nie posiada zbędnych konserwantów i możemy się pochwalić własnoręcznie robionym smakołykiem 🙂
Składniki na 200 ml kajmaku, ok 3/4 puszki:
- 300 ml śmietany 30% lub 36%
- 2/3 szklanki cukru + 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżka masła
Do garnka (bardziej szerokiego, niż wysokiego) wlać śmietanę, wsypać 2/3 szklanki cukru i dokładnie wymieszać. Garnek postawić na palnik, zagotować, zmniejszyć ogień (na średni) i gotować 25- 35 minut- aż śmietanka się zredukuje. Po tym czasie masa powinna wyglądać jak lekko żółta piana.
Następnie do drugiego garnka (najlepiej z grubym dnem) wsypać równomiernie 1/4 szklanki cukru i podgrzewać na dość wysokim ogniu, aż do całkowitego rozpuszczenia się i przyrumienienia- nie mieszamy! Zmieniamy płomień na bardzo mały i powoli, cały czas mieszając, wlewamy całą masę śmietankową i masło. Dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze 1 minutkę.
Gratulacje, domowy kajmak gotowy 🙂 Teraz wystarczy go wystudzić i przelać do słoiczka.
Uwaga!!!
Początkowo kajmak może wydawać się za rzadki, ale w trakcie stygnięcia zmieni swą konsystencję.
14 komentarzy
Mmm, aż mi ślinka cieknie 🙂 Uwielbiam 🙂
[…] Domowy kajmak […]
[…] Domowy kajmak […]
Dokładnie wczytałam się w przepis (będę dzisiaj robić) – „suchy” karmel można mieszać, nie skrystalizuje się, ani w ogóle nic mu nie będzie. Tylko przy takim z wodą nie wolno 🙂
Mam tu na myśli mieszanie podczas samego procesu karmelizacji. Pamiętam moje pierwsze przygody z karmelizowaniem cukru i zawsze wyglądały tak samo: garnek z cukrem ustawiony na wysokim płomieniu, cukier już się rozpuszcza, ale nie równomiernie, więc ja brałam za łyżkę i mieszałam- i to właśnie był błąd, ponieważ karmel z nierozpuszczonym cukrem tworzył grudki lub przyklejał się do łyżki i odkleić tak łatwo nie chciał 🙂 Gdzieś wyczytałam, żeby nie mieszać, ale zostawić w spokoju, aż do uzyskania jednolitej masy i działa 🙂 Podsumowując- mieszanie jest raczej zbędne 🙂
P.S.Daj znać jak wyjdzie 🙂
[…] Przepis został zainspirowany tą oto masą krówkową. […]
Wyszło bosko! Zrobiłam taki bez laktozy, udał się znakomicie 🙂 Dziękuję za przepis 🙂
Bardzo się cieszę i zapraszam do wypróbowania kolejnych przepisów 😉
[…] 3/4 puszki kajmaku kupnego lub cała porcja domowego (przepis tutaj) […]
[…] wersja tradycyjna i […]
świetny pomysł 🙂
[…] domowej masy krówkowej z tego […]
Dzień dobry. Mam pytanie: czy cukier (ja użyję ksylitolu, bo mam nadzieję, że tak można?) należy wsypać do suchego garnka i taki suchy „gotować”, na pewno bez wody? I ile czasu należy gotować cukier? Czy z ksylitolem mi wyjdzie?
Bardzo proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam.
Niestety nie przygotowywałam go nigdy w ten sposób, więc nie mogę pomóc.