• Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Sernik na zimno, najlepszy i najprostszy
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Idealne pączki, zawsze wychodzą!
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Krucha tarta z rabarbarem i crème pâtissière
    Cytrynowy puch z malinami
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Ostatnie wpisy

    • Gofry najlepsze
    • Piernik z kawą
    • Ciasto dyniowe z malinami
    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy
    • Pączki z różą, luksusowe
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Asia - Chlebek bananowy (z bakaliami)
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Aneta - Gofry idealne (tradycyjne)
    • Anna - Zakwas (krok po kroku)
  • Adsense

  • wrzesień 2014
    P W Ś C P S N
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
    « sie   paź »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Domowy kajmak

3 września 2014

SONY DSC

Kajmak kupny się nie umywa 😉 Prosty, szybki (nie musimy gotować mleka z cukrem przez 3h) i  genialny przepis na domową masę krówkową. Smakuje tak samo jak kupny kajmak, z nutą tego czegoś 😉 Ma piękny bursztynowy kolor i świetnie nadaje się do deserów jak sos (wystarczy podgrzać) lub  masa krówkowa. Do tego nie posiada zbędnych konserwantów i możemy się pochwalić własnoręcznie robionym smakołykiem 🙂

Składniki na 200 ml kajmaku, ok 3/4 puszki:

  • 300 ml śmietany 30% lub 36%
  • 2/3 szklanki cukru + 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka masła

Do garnka (bardziej szerokiego, niż wysokiego) wlać śmietanę, wsypać 2/3 szklanki cukru i dokładnie wymieszać. Garnek postawić na palnik, zagotować, zmniejszyć ogień (na średni) i gotować 25- 35 minut- aż śmietanka się zredukuje. Po tym czasie masa powinna wyglądać jak lekko żółta piana.

Następnie do drugiego garnka (najlepiej z grubym dnem) wsypać równomiernie 1/4 szklanki cukru i podgrzewać na dość wysokim ogniu, aż do całkowitego rozpuszczenia się i przyrumienienia- nie mieszamy! Zmieniamy płomień na bardzo mały i powoli, cały czas mieszając, wlewamy całą masę śmietankową i masło. Dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze 1 minutkę.

Gratulacje, domowy kajmak gotowy 🙂 Teraz wystarczy go wystudzić i przelać do słoiczka.

Uwaga!!!

Początkowo kajmak może wydawać się za rzadki, ale w trakcie stygnięcia zmieni swą konsystencję.

SONY DSC

SONY DSC

 

Źródło przepisu

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

śmietana kremówka
Share

Bazy  / Budynie, kisiele, kremy

Zuzia

You might also like

Gofry najlepsze
19 czerwca 2022
Sernik z porzeczkami
21 lipca 2020
Kremówka Papieska
20 maja 2020

14 komentarzy


gin
7 September 2014 at 19:22
Reply

Mmm, aż mi ślinka cieknie 🙂 Uwielbiam 🙂



Kajmak czekoladowy » Najlepsze Smakołyki
10 September 2014 at 19:04
Reply

[…] Domowy kajmak […]



Czekoladowy przekładaniec » Najlepsze Smakołyki
12 September 2014 at 18:17
Reply

[…] Domowy kajmak […]



gin
15 September 2014 at 16:08
Reply

Dokładnie wczytałam się w przepis (będę dzisiaj robić) – „suchy” karmel można mieszać, nie skrystalizuje się, ani w ogóle nic mu nie będzie. Tylko przy takim z wodą nie wolno 🙂



    Zuzia
    15 September 2014 at 17:01
    Reply

    Mam tu na myśli mieszanie podczas samego procesu karmelizacji. Pamiętam moje pierwsze przygody z karmelizowaniem cukru i zawsze wyglądały tak samo: garnek z cukrem ustawiony na wysokim płomieniu, cukier już się rozpuszcza, ale nie równomiernie, więc ja brałam za łyżkę i mieszałam- i to właśnie był błąd, ponieważ karmel z nierozpuszczonym cukrem tworzył grudki lub przyklejał się do łyżki i odkleić tak łatwo nie chciał 🙂 Gdzieś wyczytałam, żeby nie mieszać, ale zostawić w spokoju, aż do uzyskania jednolitej masy i działa 🙂 Podsumowując- mieszanie jest raczej zbędne 🙂
    P.S.Daj znać jak wyjdzie 🙂

Domowe krówki » Najlepsze Smakołyki
22 September 2014 at 17:01
Reply

[…] Przepis został zainspirowany tą oto masą krówkową.  […]



gin
25 September 2014 at 14:47
Reply

Wyszło bosko! Zrobiłam taki bez laktozy, udał się znakomicie 🙂 Dziękuję za przepis 🙂



    Zuzia
    25 September 2014 at 15:00
    Reply

    Bardzo się cieszę i zapraszam do wypróbowania kolejnych przepisów 😉

Flan czekoladowy z kajmakiem » Najlepsze Smakołyki
29 October 2014 at 18:31
Reply

[…] 3/4 puszki kajmaku kupnego lub cała porcja domowego (przepis tutaj) […]



Kajmak cynamonowy » Najlepsze Smakołyki
15 December 2014 at 19:08
Reply

[…] wersja tradycyjna i […]



zuz
12 February 2015 at 06:32
Reply

świetny pomysł 🙂



Sernik kajmakowy (bez pieczenia) » Najlepsze Smakołyki
10 March 2016 at 16:53
Reply

[…] domowej masy krówkowej z tego […]



Magdalena
10 September 2021 at 23:33
Reply

Dzień dobry. Mam pytanie: czy cukier (ja użyję ksylitolu, bo mam nadzieję, że tak można?) należy wsypać do suchego garnka i taki suchy „gotować”, na pewno bez wody? I ile czasu należy gotować cukier? Czy z ksylitolem mi wyjdzie?
Bardzo proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam.



    Zuzia
    12 September 2021 at 22:35
    Reply

    Niestety nie przygotowywałam go nigdy w ten sposób, więc nie mogę pomóc.

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Najbardziej popularne przepisy

    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Sernik na zimno, najlepszy i najprostszy
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Idealne pączki, zawsze wychodzą!
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Krucha tarta z rabarbarem i crème pâtissière
    Cytrynowy puch z malinami
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    wrzesień 2014
    P W Ś C P S N
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
    « sie   paź »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

 

Loading Comments...