Delikatne i miękkie czekoladowe ciasto nasączone miodkiem, mleczna masa- słodka i nie mdła(!) i domowa, czekoladowa masa kajmakowa- PYCHA 🙂 Ciasto w smaku bardzo przypomina popularnego batonika o nazwie Mleczna kanapka, więc idealnie nadaje się dla młodszych łasuchów 🙂
Składniki na 2 blaty czekoladowe:
- 1 i 2/3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g margaryny
- 120 g gorzkiej czekolady
- 3/4 szklanki kakao
- 4 jajka
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 1 i 1/4 szklanki śmietany 18%
Wykonanie:
W garnuszku roztopić margarynę, zdjąć z palnika, dodać połamaną w kostki czekoladę i dokładnie wymieszać do powstania jednolitej masy. Dodać kakao, porządnie wymieszać i odstawić do przestudzenia.
2 blachy o wymiarach 25x 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia (jeśli nie mamy 2 blach możemy upiec ciasta po kolei, najpierw 1 blat, a od razu po nim następny).
W jednej misce wymieszać pozostałe suche składniki oprócz cukru (mąka, soda, proszek), a w drugiej na najwyższych obrotach miksera ubić jajka z cukrem na jasną pianę (ubijać ok 2 minuty). Do masy jajecznej wmiksować nie gorącą masę czekoladową. Następnie na zmianę dodawać suche składniki i śmietanę cały czas ubijając (ciasto powinno być dość gęste). Ciasto rozdzielić po równo między dwie blachy, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego d0 180 °Cna 20- 25 minut do tzw. suchego patyczka i odstawić do wystudzenia (jeśli pieczemy dwie blachy jednocześnie należy włączyć termoobieg).
Krem mleczny:
- 250 g miękkiego masła
- 2 szklanki mleka w proszku
- 1/2 szklanki mleka
- 3 łyżki syropu klonowego (ewentualnie 1/2 szklanki cukru*)
Wykonanie:
Masło ubić na jasną i puszystą masę (miksować na najwyższych obrotach miksera przez 6- 7 minut), następnie dodać pozostałe składniki i miksować, aż do powstania gładkiej i jednolitej masy
Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady
- 70 g masła
Wykonanie:
Masło roztopić w garnuszku, następnie wyłączyć ogień, dodać połamaną czekoladę, dokładnie wymieszać i wystudzić.
Nasączenie:
- łyżeczka soku z cytryny
- 1/3 szklanki wody
- 2 łyżki miodu
Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszać.
Dodatkowo:
- 3/4 puszki masy krówkowej lub domowa masa krówkowa lub czekoladowa masa krówkowa
Wykonanie całości:
Pierwszy blat ciasta położyć na dno blachy i nasączyć go połową wody z miodem. Ciasto czekoladowe przykryć równomiernie masą mleczną, a następnie masą krówkową (tą domowej roboty można podgrzać, dzięki temu ładniej się rozsmaruje). Na wierzch położyć drugi blat, nasączyć go resztą płynu i polać zimną polewą czekoladową. Można schłodzić- dzięki temu łatwiej się kroi.
Smacznego 🙂
* należy podgrzać 1/2 szklanki 'zwykłego’ mleka i wmieszać do niego cukier, aż do całkowitego rozpuszczenia się. Wystudzić, a następnie postępować zgodnie z przepisem.
5 komentarzy
Łał! robi wrażenie… zmykam do kuchni by odwiedzić lodówkę;)
Widok to nic w porównaniu ze smakiem 😉 masz wszystkie składniki? 🙂
soda…? sodą to czyszczę fugi w kuchni a nie dodaję do ciasta….
Soda oczyszczona ma wiele zastosowań, począwszy od gotowania po sprzątanie. Dzięki niej ciasto rośnie 🙂
Mniam, wygląda pysznie 🙂