• Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Sernik na zimno, najlepszy i najprostszy
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Idealne pączki, zawsze wychodzą!
    Krucha tarta z rabarbarem i crème pâtissière
    Szybki deser truskawkowy z pianką
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Ostatnie wpisy

    • Gofry najlepsze
    • Piernik z kawą
    • Ciasto dyniowe z malinami
    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy
    • Pączki z różą, luksusowe
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Asia - Chlebek bananowy (z bakaliami)
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Aneta - Gofry idealne (tradycyjne)
    • Anna - Zakwas (krok po kroku)
  • Adsense

  • wrzesień 2014
    P W Ś C P S N
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
    « sie   paź »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Czekoladowy przekładaniec

12 września 2014

SONY DSC

Delikatne i miękkie czekoladowe ciasto nasączone miodkiem, mleczna masa- słodka i nie mdła(!) i domowa, czekoladowa masa kajmakowa- PYCHA 🙂 Ciasto w smaku bardzo przypomina popularnego batonika o nazwie Mleczna kanapka, więc idealnie nadaje się dla młodszych łasuchów 🙂 

Składniki na 2 blaty czekoladowe:

  • 1 i 2/3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g margaryny
  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 3/4 szklanki kakao
  • 4 jajka
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 1 i 1/4 szklanki śmietany 18%

Wykonanie:

W garnuszku roztopić  margarynę, zdjąć z palnika, dodać połamaną w kostki czekoladę i dokładnie wymieszać do powstania jednolitej masy. Dodać kakao, porządnie wymieszać i odstawić do przestudzenia.

2 blachy o wymiarach 25x 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia (jeśli nie mamy 2 blach możemy upiec ciasta po kolei, najpierw 1 blat, a od razu po nim następny).

W jednej misce wymieszać pozostałe suche składniki oprócz cukru (mąka, soda, proszek), a w drugiej na najwyższych obrotach miksera ubić jajka z cukrem na jasną pianę (ubijać ok 2 minuty). Do masy jajecznej wmiksować nie gorącą masę czekoladową. Następnie na zmianę dodawać suche składniki i śmietanę cały czas ubijając (ciasto powinno być dość gęste). Ciasto rozdzielić po równo między dwie blachy, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego d0 180 °Cna 20- 25 minut do tzw. suchego patyczka i odstawić do wystudzenia (jeśli pieczemy dwie blachy jednocześnie należy włączyć termoobieg).

Krem mleczny:

  • 250 g miękkiego masła
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżki syropu klonowego (ewentualnie 1/2 szklanki cukru*)

Wykonanie:

Masło ubić na jasną i puszystą masę (miksować na najwyższych obrotach miksera przez 6- 7 minut), następnie dodać pozostałe składniki i miksować, aż do powstania gładkiej i jednolitej masy

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady
  • 70 g masła

Wykonanie:

Masło roztopić w garnuszku, następnie wyłączyć ogień, dodać połamaną czekoladę, dokładnie wymieszać i wystudzić.

Nasączenie:

  • łyżeczka soku z cytryny
  • 1/3 szklanki wody
  • 2 łyżki miodu

Wykonanie:

Wszystkie składniki wymieszać.

Dodatkowo:

  • 3/4 puszki masy krówkowej lub domowa masa krówkowa lub czekoladowa masa krówkowa

Wykonanie całości:

Pierwszy blat ciasta położyć na dno blachy i nasączyć go połową wody z miodem. Ciasto czekoladowe przykryć równomiernie masą mleczną, a następnie masą krówkową (tą domowej roboty można podgrzać, dzięki temu ładniej się rozsmaruje). Na wierzch położyć drugi blat, nasączyć go resztą płynu i polać zimną polewą czekoladową. Można schłodzić- dzięki temu łatwiej się kroi.

Smacznego 🙂

* należy podgrzać 1/2 szklanki 'zwykłego’ mleka i wmieszać do niego cukier, aż do całkowitego rozpuszczenia się. Wystudzić, a następnie postępować zgodnie z przepisem.

SONY DSC

SONY DSC

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

czekoladakajmakkakaomleko w proszkusyrop klonowy
Share

Ciasta czekoladowe  / Ciasta z kremem

Zuzia

You might also like

Babka piaskowa (marmurkowa)
12 kwietnia 2019
Ciasteczka czekoladowe brownie
21 lutego 2019
Tort Piernikowy (piernik drożdżowy)
14 grudnia 2018

5 komentarzy


marcela
12 September 2014 at 18:34
Reply

Łał! robi wrażenie… zmykam do kuchni by odwiedzić lodówkę;)



    Zuzia
    12 September 2014 at 18:47
    Reply

    Widok to nic w porównaniu ze smakiem 😉 masz wszystkie składniki? 🙂

łucja
13 September 2014 at 18:33
Reply

soda…? sodą to czyszczę fugi w kuchni a nie dodaję do ciasta….



    Zuzia
    13 September 2014 at 23:49
    Reply

    Soda oczyszczona ma wiele zastosowań, począwszy od gotowania po sprzątanie. Dzięki niej ciasto rośnie 🙂

gin
15 September 2014 at 00:10
Reply

Mniam, wygląda pysznie 🙂



Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Najbardziej popularne przepisy

    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Sernik na zimno, najlepszy i najprostszy
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Idealne pączki, zawsze wychodzą!
    Krucha tarta z rabarbarem i crème pâtissière
    Szybki deser truskawkowy z pianką
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    wrzesień 2014
    P W Ś C P S N
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
    « sie   paź »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

 

Loading Comments...