z krówkami
Muszę to napisać: są genialne!!! Naprawdę 🙂 Mięciutkie wnętrze, chrupiąca skórka i czekoladowy smak 🙂 Pyszności! Dzisiaj w wersji z domowymi krówkami (które świetnie się wkomponowują smakowo), ale możecie dodać co tylko macie pod ręką- w granicach rozsądku 🙂 lub zrobić je bez dodatków. Chciałam zrobić do nich polewę czekoladową, ale spękany wierzch prezentuje się dużo lepiej. Gwarantuję, że Wam posmakują 😉
Składniki na 12 sztuk:
- 125 g margaryny/ masła
- 60 g gorzkiej czekolady (można dodać mleczną, jednak kolor nie będzie tak intensywny)
- 1/3 szklanki kakao
- 3/4 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 6 przekrojonych na pół krówek (tutaj przepis) lub 1/2 szklanki kajmaku (czyli połowa porcji, jeśli korzystacie z tego przepisu)
Wykonanie:
W garnuszku roztopić margarynę, zdjąć z palnika, dodać połamaną w kostki czekoladę i dokładnie wymieszać do powstania jednolitej masy. Dodać kakao, porządnie wymieszać i odstawić do przestudzenia.
W jednej misce wymieszać pozostałe suche składniki oprócz cukru (mąka, soda, proszek), a w drugiej na najwyższych obrotach miksera ubić jajka z cukrem na jasną pianę (ubijać ok 2 minuty). Do masy jajecznej wmiksować wystudzoną masę czekoladową. Następnie na zmianę dodawać suche składniki i śmietanę cały czas ubijając (ciasto powinno być dość gęste). Formę babeczek wyłożyć papilotkami i przełożyć do niej połowę ciasta (samo dno każdej babeczki). Do każdej babeczki włożyć połówkę krówki lub łyżeczkę kajmaku i przykryć resztą ciasta. Babeczki wstawić do piekarnika nagrzanego d0 180 °C na 20- 25 minut do tzw. suchego patyczka i odstawić do wystudzenia. Smacznego 🙂
7 komentarzy
Z krówkami musiały smakować obłędnie!
Ale pieknie, popękały 😀
Mnie to również urzekło 🙂
[…] Przychodzi taki moment kiedy ma się ochotę na coś słodkiego… W ten sposób powstało to oto ciasto. Jest mooocno czekoladowe, wilgotne i przepyszne Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Ciasto powstało w oparciu o moje ulubione czekoladowe babeczki. […]
[…] powiedzieć- najlepszy przepis na babeczki czekoladowe ! Goszczą u nas w domu bardzo często. Tutaj wersja z krówkami, zimą dodaję do nich przyprawy korzenne i nadziewam je powidłami, czasem […]
Czy można dać samo kakao albo gorzką czekoladę?
A śmietanę można zastąpić jogurtem?
Chciałam żeby były troszkę bardziej fit
Śmietanę jak najbardziej można zastąpić jogurtem. Co do pierwszego pytania to obydwa składniki są niezbędne do uzyskania dokładnie takich babeczek jak na zdjęciach (konsystencja i przede wszystkim smak). Ciężko mi powiedzieć jakich zmian można dokonać, żeby babeczki nie straciły na tym.
Mam nadzieję, że choć trochę pomogłam, pozdrawiam 🙂