• Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Sernik na zimno, najlepszy i najprostszy
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Idealne pączki, zawsze wychodzą!
    Krucha tarta z rabarbarem i crème pâtissière
    Cytrynowy puch z malinami
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Ostatnie wpisy

    • Gofry najlepsze
    • Piernik z kawą
    • Ciasto dyniowe z malinami
    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy
    • Pączki z różą, luksusowe
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Asia - Chlebek bananowy (z bakaliami)
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Aneta - Gofry idealne (tradycyjne)
    • Anna - Zakwas (krok po kroku)
  • Adsense

  • wrzesień 2014
    P W Ś C P S N
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
    « sie   paź »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Czekoladowe babeczki

24 września 2014

z krówkami

SONY DSC

 

Muszę to napisać: są genialne!!! Naprawdę 🙂 Mięciutkie wnętrze, chrupiąca skórka i czekoladowy smak 🙂 Pyszności! Dzisiaj w wersji z domowymi krówkami (które świetnie się wkomponowują smakowo), ale możecie dodać co tylko macie pod ręką- w granicach rozsądku 🙂 lub zrobić je bez dodatków. Chciałam zrobić do nich polewę czekoladową, ale spękany wierzch prezentuje się dużo lepiej. Gwarantuję, że Wam posmakują 😉

Składniki na 12 sztuk:

  • 125 g margaryny/ masła
  • 60 g gorzkiej czekolady (można dodać mleczną, jednak kolor nie będzie tak intensywny)
  • 1/3 szklanki kakao
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 6 przekrojonych na pół krówek (tutaj przepis)  lub 1/2 szklanki kajmaku (czyli połowa porcji, jeśli korzystacie z tego przepisu)

Wykonanie:

W garnuszku roztopić  margarynę, zdjąć z palnika, dodać połamaną w kostki czekoladę i dokładnie wymieszać do powstania jednolitej masy. Dodać kakao, porządnie wymieszać i odstawić do przestudzenia.

W jednej misce wymieszać pozostałe suche składniki oprócz cukru (mąka, soda, proszek), a w drugiej na najwyższych obrotach miksera ubić jajka z cukrem na jasną pianę (ubijać ok 2 minuty). Do masy jajecznej wmiksować wystudzoną masę czekoladową. Następnie na zmianę dodawać suche składniki i śmietanę cały czas ubijając (ciasto powinno być dość gęste).  Formę babeczek wyłożyć papilotkami i przełożyć do niej połowę ciasta (samo dno każdej babeczki). Do każdej babeczki włożyć połówkę krówki lub łyżeczkę kajmaku i przykryć resztą ciasta. Babeczki wstawić do piekarnika nagrzanego d0 180 °C na 20- 25 minut do tzw. suchego patyczka i odstawić do wystudzenia. Smacznego 🙂

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

czekoladakakaokrówkimasa kajmakowa
Share

Babeczki  / Ciasta czekoladowe

Zuzia

You might also like

Babka piaskowa (marmurkowa)
12 kwietnia 2019
Ciasteczka czekoladowe brownie
21 lutego 2019
Tort Piernikowy (piernik drożdżowy)
14 grudnia 2018

7 komentarzy


gin
26 September 2014 at 00:22
Reply

Z krówkami musiały smakować obłędnie!



Juna
8 October 2014 at 15:17
Reply

Ale pieknie, popękały 😀



    Zuzia
    11 October 2014 at 18:15
    Reply

    Mnie to również urzekło 🙂

Ciasto potrójnie czekoladowe » Najlepsze Smakołyki
7 February 2015 at 17:36
Reply

[…] Przychodzi taki moment kiedy ma się ochotę na coś słodkiego… W ten sposób powstało to oto ciasto. Jest mooocno czekoladowe, wilgotne i przepyszne Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Ciasto powstało w oparciu o moje ulubione czekoladowe babeczki. […]



Muffiny czekoladowe, najlepsze – Najlepsze Smakołyki
23 April 2018 at 16:20
Reply

[…] powiedzieć- najlepszy przepis na babeczki czekoladowe ! Goszczą u nas w domu bardzo często. Tutaj wersja z krówkami, zimą dodaję do nich przyprawy korzenne i nadziewam je powidłami, czasem […]



Justyna
20 November 2018 at 23:36
Reply

Czy można dać samo kakao albo gorzką czekoladę?
A śmietanę można zastąpić jogurtem?
Chciałam żeby były troszkę bardziej fit



    Zuzia
    21 November 2018 at 13:25
    Reply

    Śmietanę jak najbardziej można zastąpić jogurtem. Co do pierwszego pytania to obydwa składniki są niezbędne do uzyskania dokładnie takich babeczek jak na zdjęciach (konsystencja i przede wszystkim smak). Ciężko mi powiedzieć jakich zmian można dokonać, żeby babeczki nie straciły na tym.
    Mam nadzieję, że choć trochę pomogłam, pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Najbardziej popularne przepisy

    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Sernik na zimno, najlepszy i najprostszy
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Idealne pączki, zawsze wychodzą!
    Krucha tarta z rabarbarem i crème pâtissière
    Cytrynowy puch z malinami
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    wrzesień 2014
    P W Ś C P S N
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
    « sie   paź »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

 

Loading Comments...