Babeczki na podstawie tego przepisu. Moje ulubione ciasto w praktyczniejszej wersji. Babeczki pięknie rosną i z przepisu wychodzi 10 dużych babeczek z 'górką’ lub 12 tradycyjnych. Smak mojego dzieciństwa, zapraszam 🙂
Składniki:
- 175 g margaryny/masła
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklankiwody
- 3 pełne łyżki kakao
- 2 jajka
- 1 łyżeczka oleju
- 1 szklanka mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Masło/ margarynę, cukier, wodę i kakao umieścić w garnuszku i zagotować, a następnie odstawić do wystygnięcia. W innym naczyniu zmiksować jajka z olejem, następnie dodać większą część masy kakaowej (resztę zostawić na polewę) i zmiksować. Do masy dodać wymieszane suche składniki i jeszcze raz dokładnie zmiksować. Ciasto przelać do foremek wyłożonych papilotkami i piec w 180 ºC 25- 30 minut (do suchego patyczka), zostawić do wystygnięcia i polać polewą.
Gotowe!!! Bon Appetit
3 komentarze
Mmmmm… Moja babcia robiła takiego murzynka, może ja też spróbuje 🙂
Pięknie wyglądają, i takie maksymalnie czekoladowe 🙂
Oj tak 🙂