Wariacja tego ciasta (bardzo, bardzo udana 🙂 ). Ciasta wychodzi mało po przełożeniu do formy, ale nie należy się tym przejmować, ponieważ bardzo ładnie rośnie. Jedno z tych ciast, które trzeba spróbować 🙂 Do wykończenia dwie propozycje: pierwsza z karmelem, a druga z aromatyczną posypką 🙂
Składniki na tortownicę o średnicy 27 cm:
- 1 jajo
- 1/3 szklanki oleju
- 1/2 szklanki cukru
- 150 g jogurtu naturalnego
- 150 g śmietany kwaśnej 12 lub 18 % (można zastąpić jogurtem)
- 230 g mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 400 g jabłek (ok 3 sztuki)
Dodatkowo (do oprószenia):
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka cukru pudru- całość dokładnie wymieszać
lub
- 4 łyżki cukru pudru- podgrzewać w garnku, aż do uzyskania bursztynowego, gęstego płynu
Wykonanie:
Jabłka obrać, pokroić w półplasterki, polać sokiem z cytryny i odstawić. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować olejem i oprószyć kaszą manną lub bułką tartą. Piekarnik nastawić na 170°C.
Jajko, olej i cukier dokładnie zmiksować. Następnie dodawać stopniowo jogurt i śmietanę oraz mąkę wymieszaną z sodą. Całość dokładnie ucierać, aż do momentu powstania gładkiej, gęstej masy. Ciasto przełożyć do tortownicy, a na jego wierzchu ułożyć jabłka. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45- 55 minut (do suchego patyczka). Wystudzić i podawać oprószone cukrem pudrem, cynamonem i kakao lub polane karmelem.
Smacznego
3 komentarze
karmel <3
Jakiego kakao urzywasz? Gorzkiego czy takiego slodkiego do mleka?
Gorzkie kakao 🙂