Pyszny i wykwintny deser francuski podawany na ciepło. Lub jego jesienna wersja, ponieważ w oryginale jest on na bazie wiśni i migdałów. Mimo skomplikowanej nazwy to 'ciasto’ jest bardzo łatwe w wykonaniu. Po wlaniu do formy ciasto bardzo rzadkie, a po upieczeniu ma konsystencję delikatnego zapieczonego budyniu w cieście, ale nie do końca… Może pudding… Też nie 🙂 Trzeba spróbować 🙂
Jest to bardzo delikatny deser, łatwo się kroi i świetnie smakuje 🙂 Mi bardzo przypadł do gustu i mam nadzieję, że Wam również 🙂
Składniki na formę o wymiarach 20x 25 cm:
- 500 g śliwek- drobno pokrojonych i wypestkowanych (ew. nektarynki/ brzoskwinie)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 i 1/4 szklanki mleka
- 1/3 szklanki cukru + 1 łyżka
- 3 jajka
- 2/3 szklanki mąki
- 2 łyżki rumu (można pominąć)
- 30 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
- masło/ margaryna do wysmarowania formy
Dodatkowo (do oprószenia po upieczeniu):
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Formę natłuścić masłem lub margaryną, a piekarnik nastawić na 200 ºC.
W misce umieścić mleko, cukier (1/3 szklanki), jajka, mąkę i rum, a następnie za pomocą miksera ubijać przez 5- 6 minut (na najwyższych obrotach)- dzięki temu ciasto będzie odpowiednio napowietrzone.
Na dnie natłuszczonej formy wysypać równomiernie śliwki i oprószyć je cynamonem. Na owoce wylać ciasto (ma być rzadkie!). Clafoutis wstawić do nagranego piekarnika i piec przez następne 15 minut, następnie wyjąć je (powinno być ładnie zarumienione), a zmniejszyć temperaturę do 180 ºC . Na wierzch ciasta położyć drobne kawałki masła i posypać cukrem (1 łyżka), a następnie włożyć do piekarnika na jeszcze 30 minut.
Ciasto wyjąć, wystudzić, posypać cukrem pudrem oraz cynamonem i podawać ciepłe. Smacznego 🙂
Leave A Reply