• Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Babka mocno cytrynowa
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Szybki deser truskawkowy z pianką
    Murzynek Babci Halinki
    Gofry idealne (tradycyjne)
    Ciastka francuskie z wiśniami (nadzienie idealne)
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Ostatnie wpisy

    • Gofry najlepsze
    • Piernik z kawą
    • Ciasto dyniowe z malinami
    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy
    • Pączki z różą, luksusowe
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Asia - Chlebek bananowy (z bakaliami)
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Aneta - Gofry idealne (tradycyjne)
    • Anna - Zakwas (krok po kroku)
  • Adsense

  • sierpień 2014
    P W Ś C P S N
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031
    « lip   wrz »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Clafoutis ze śliwkami i cynamonem

29 sierpnia 2014

SONY DSC

Pyszny i wykwintny deser francuski podawany na ciepło. Lub jego jesienna wersja, ponieważ w oryginale jest on na bazie wiśni i migdałów. Mimo skomplikowanej nazwy to 'ciasto’ jest bardzo łatwe w wykonaniu. Po wlaniu do formy ciasto bardzo rzadkie, a po upieczeniu ma konsystencję delikatnego zapieczonego budyniu w cieście, ale nie do końca… Może pudding…  Też nie 🙂 Trzeba spróbować 🙂 

Jest to bardzo delikatny deser, łatwo się kroi i świetnie smakuje 🙂 Mi bardzo przypadł do gustu i mam nadzieję, że Wam również 🙂

Składniki na formę o wymiarach 20x 25 cm:

  • 500 g śliwek- drobno pokrojonych i wypestkowanych (ew. nektarynki/ brzoskwinie)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 i 1/4 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki cukru + 1 łyżka
  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki mąki
  • 2 łyżki rumu (można pominąć)
  • 30 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • masło/ margaryna do wysmarowania formy

Dodatkowo (do oprószenia po upieczeniu):

  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie:

Formę natłuścić masłem lub margaryną, a piekarnik nastawić na 200  ºC. 

W misce umieścić mleko, cukier (1/3 szklanki), jajka, mąkę i rum, a następnie za pomocą miksera ubijać przez 5- 6 minut (na najwyższych obrotach)- dzięki temu ciasto będzie odpowiednio napowietrzone.

Na dnie natłuszczonej formy wysypać równomiernie śliwki i oprószyć je cynamonem. Na owoce wylać ciasto (ma być rzadkie!). Clafoutis wstawić do nagranego piekarnika i piec przez następne 15 minut,  następnie wyjąć je (powinno być ładnie zarumienione), a zmniejszyć temperaturę do 180 ºC . Na wierzch ciasta położyć drobne kawałki masła i posypać cukrem (1 łyżka), a następnie włożyć do piekarnika na jeszcze 30 minut.

Ciasto wyjąć, wystudzić, posypać cukrem pudrem oraz cynamonem i podawać ciepłe. Smacznego 🙂

6

SONY DSC

5

 

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

cynamonśliwki
Share

Ciasta z owocami  / Desery

Zuzia

You might also like

Ciasto marchewkowe- puszyste
3 lutego 2020
Zawijane bułeczki cynamonowe- Cinnamon Rolls
27 stycznia 2020
Knedle ze śliwkami
9 września 2019

Leave A Reply


Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Najbardziej popularne przepisy

    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Babka mocno cytrynowa
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Szybki deser truskawkowy z pianką
    Murzynek Babci Halinki
    Gofry idealne (tradycyjne)
    Ciastka francuskie z wiśniami (nadzienie idealne)
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    sierpień 2014
    P W Ś C P S N
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031
    « lip   wrz »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

 

Loading Comments...