Najlepsze ciasto jogurtowe!!! Owoce nie opadają na spód, a smak i tekstura ciasta są idealne. Delikatne, puszyste, wilgotne i idealnie słodkie, a do tego banalne w wykonaniu. Zapraszam 🙂
Składniki na tortownicę o średnicy 27cm:
- 1 jajo
- 1/3 szklanki oleju
- 1/2 szklanki cukru
- 150 g jogurtu naturalnego
- 150 g śmietany kwaśnej 12 lub 18 % (można zastąpić jogurtem)
- 260 g mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 400 g śliwek (ok 10 sztuk)
Wykonanie:
Śliwki wypestkować i każdą podzielić na 8 części. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować olejem i oprószyć kaszą manną lub bułką tartą. Piekarnik nastawić na 170°C.
Jajko, olej i cukier dokładnie zmiksować. Następnie dodawać stopniowo jogurt i śmietanę oraz mąkę wymieszaną z sodą. Całość dokładnie ucierać, aż do momentu powstania gładkiej, gęstej masy. Ciasto przełożyć do tortownicy, a na jego wierzchu ułożyć śliwki. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45- 55 minut (do suchego patyczka). Wystudzić i podawać oprószone cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
6 komentarzy
Ppysze ciasto i piekne zdjecia 🙂
Wygląda przepysznie! Uwieelbiam takie wilgotne ciacha 🙂
Pozdrawiam i w wolnej chwili zapraszam do siebie 🙂
Zapraszam do wypróbowania 🙂
[…] Ciasto jogurtowe ze śliwkami […]
Zrobiłam, konsumuję. Niestety nie wyszło mi takie piękne jak na obrazku:( Jakoś mi opadło, ale za to na prawdę baaaardzo smaczne 😉 (Takie moje początki kucharzeniem;))
Cieszę się 🙂
Może za szybko pokroiłaś?