No po prostu pychotka 🙂 W Polsce nigdy nie widziałam tego deseru, ale natrafiłam na niego dzięki programowi Słodycze Ameryki (genialny program!). Muszelki wypełnione kremem i dodatkami- połączenie banalne, ale potrzebny jest przepis. Na idealny trafiłam dopiero tutaj i zamieszczam go z moimi poprawkami 🙂 Jako pierwsza wersja smażona, zapraszam 🙂
Składniki na 20 sztuk:
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka kakao
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka soku owocowego
- 1/4 szklanki rumu
Dodatkowo:
- metalowe rurki (9 cm)
- 1 białko
- olej do smażenia i posmarowania rurek- taka ilość, aby rurki pływały (nie mogą dotykać dna!)
Przygotowanie:
Suche składniki dokładnie wymieszać i zagnieść z mokrymi. Ciasto zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 2 h do odpoczęcia.
Rurki posmarować olejem. Ciasto wyciągnąć z lodówki i podzielić na 20 równych części. Z każdej części uformować kulkę i rozwałkować na koła o średnicy 8,5 cm. Ciastko zrolować na rurkę, a brzeg (na złączeniu) posmarować białkiem i skleić.
W garnuszku rozgrzać olej do 190°C (jeśli nie mamy termometru, wystarczy do nagrzanego oleju wrzucić kawałek chleba i wyjąć go po 17 sekundach, jeśli będzie ładnie zarumieniony, to znaczy, że temperatura jest odpowiednia).
Do oleju włożyć 3 lub 4 rurki i smażyć, do momentu całkowitego zarumienienia, przy czym należy uważać, aby cannelloni się nie przypaliły. Gotowe muszelki przełożyć na ręcznik papierowy i delikatnie wysunąć z nich foremki.
Proces powtórzyć z resztą ciasta.
Przepisy na wypełnienie już wkrótce, choć świetnie smakują z samym cukrem pudrem 🙂
6 komentarzy
Witamy po przerwie. 🙂 Trzeba kupić rurki bo pysznie się zapowiada !
Witam 🙂
Rurki się przydadzą w najbliższym czasie 🙂
ja cannelloni bardzo lubie na wytrawnie wiec czekam na nadzienie do tych na slodko 🙂
[…] Cannelloni […]
Świetny pomysł 🙂 Już szukam tych rurek w sklepie 🙂 🙂
🙂