Fajne i nie za ciężkie czekoladowe ciasto. Krem jest bardzo puszysty i mooocno czekoladowy, a owoce dodają charakteru. Ciasto jest zrobione na biszkopcie, więc w efekcie jest bardzo lekkie, zapraszam 🙂
Składniki na biszkopt (ten przepis):
tortownica o średnicy 23 cm lub większa
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki mąki
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Piekarnik nastawić na 180˚C, a dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
Suche składniki, czyli: mąki, kakao i proszek do pieczenia wymieszać. (bez cukru!)
Jajka ubić mikserem na jasną i puszystą masę (ok. 7 minut na najwyższych obrotach), potem dodać cukier i ubijać jeszcze przez 1 minutę, a następnie wyłączyć i odstawić mikser. Do masy jajecznej przesiać suche składniki, całość dokładnie i jednocześnie bardzo delikatnie wymieszać, a następnie przelać masę do tortownicy i wstawić ją do piekarnika na około 30 minut.
Po upieczeniu piekarnik należy wyłączyć, a drzwiczki uchylić i zostawić tak biszkopt do całkowitego wystudzenia.
Składniki na krem:
- 250 ml śmietany kremówki (36%)
- 150 g ulubionej czekolady bez nadzienia (u mnie 90 g mlecznej i 60 g gorzkiej)
Wykonanie:
Śmietanę umieścić w garnuszku i podgrzać do momentu aż będzie bardzo gorąca, a następnie wrzucić czekoladę połamaną na kosteczki, dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy, wystudzić i schłodzić.
Dodatkowo:
- 1 banan pokrojony w plasterki
- 2/3 szklanki borówek
- 2/3 szklanki poziomek lub malin
Wykonanie:
Biszkopt umieścić na talerzu.
Schłodzoną masę czekoladową ubić (jak bitą śmietanę) i przełożyć na biszkopt. Ciasto ozdobić owocami i zjeść. Smacznego 🙂
2 komentarze
znowu zaśliniłam ekran 😉
Suuuuuper 🙂