To mój ostatni przepis który tu publikuję w lipcu, ponieważ wyjeżdżam na 3 tygodnie. Dostęp do internetu będzie rzadziej niż sporadycznie, więc nowy przepis opublikuję dopiero 12 sierpnia.
Na pożegnanie pyszny i delikatny sernik mooocno porzeczkowy. Zapraszam 🙂
Składniki na tortownicę o średnicy 21 cm:
1. Spód ciasteczkowy:
- 170 g ciastek (typu digestive, holenderskie)
- 70 g masła
Wykonanie:
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło roztopić. Ciastka zmielić w malakserze na ‚piasek’, dodać masło i wymieszać do dokładnego połączenia się składników, a następnie wysypać ‚mokry piasek’ na dno tortownicy, uklepać go i schłodzić przez min. 30 minut.
Frużelina porzeczkowa:
- 400 g czerwonych porzeczek
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Porzeczki i cukier umieścić w garnuszku i na średnim ogniu podgrzewać, aż puszczą sok i się zagotują. Następnie odlać 1/3 szklanki soku do kubeczka, wsypać do niego mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Przelać zawartość kubeczka do garnka, szybko wymieszać i zagotować masę. Odstawić do wystygnięcia.
Masa serowa:
- 500 g twarogu
- 2/3 szklanki śmietanki kremówki
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżeczki mąki pszennej
Dodatkowo:
- 3/4 szklanki czerwonych porzeczek
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 160 ˚C.
Przygotować duże, żaroodporne naczynie z wrzącą wodą- to doda wilgoci sernikowi. Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika piętro niżej niż będzie sernik
Wszystkie składniki na masę serową zmiksować. Z lodówki wyciągnąć spód i wylać na niego 1/2 masy. Następnie z 1/2 porcji frużeliny porobić spore kleksy na serniczku, wylać resztę masy serowej, potem kleksy z reszty frużeliny, a na wierzchu posypać porzeczkami.
Sernik włożyć do piekarnika na 1 h. Po upieczeniu sernik należy wystudzić i schłodzić w lodówce przez minimum 6 h.
Smacznego i do napisania 🙂
Leave A Reply