• Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Jagodzianki idealne
    Murzynek Babci Halinki
    Szybki deser truskawkowy z pianką
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Tradycyjny murzynek
    Idealne pączki, zawsze wychodzą!
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Ostatnie wpisy

    • Gofry najlepsze
    • Piernik z kawą
    • Ciasto dyniowe z malinami
    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy
    • Pączki z różą, luksusowe
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Asia - Chlebek bananowy (z bakaliami)
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Aneta - Gofry idealne (tradycyjne)
    • Anna - Zakwas (krok po kroku)
  • Adsense

  • lipiec 2014
    P W Ś C P S N
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031  
    « cze   sie »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Sernik brzoskwiniowy

7 lipca 2014

SONY DSC

Idealny na obecne upały!!! Bardzo delikatny, orzeźwiający i lekko kwaskowaty dzięki skórce cytryny 🙂 Świetnie smakuje po długim schłodzeniu. Mój braciszek potwierdza, że dzieciom smakuje wybornie 🙂

Składniki na tortownicę o średnicy 21 cm:

1. Spód ciasteczkowy:

  • 160 g ciastek (typu digestive, holenderskie)
  • 70 g masła

Wykonanie:

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.

Masło roztopić. Ciastka zmielić w malakserze na ‚piasek’, dodać masło i wymieszać do dokładnego połączenia się składników, a następnie wysypać ‚mokry piasek’ na dno tortownicy, uklepać go i schłodzić przez min. 30 minut.

2. Masa serowa:

  • 440 g jogurtu greckiego (dwie sztuki po 220 g)
  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wrzątku
  • skórka otarta z jednej cytryny

Wykonanie:

Żelatynę rozpuścić we wrzątku i wystudzić. Śmietanę i cukier puder ubić. Jogurt, skórkę i żelatynę  zmiksować do otrzymania gładkiej i jednolitej masy. Do masy dodać ubitą kremówkę i dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Masę serową przełożyć do tortownicy i schłodzić przez min. 30 minut (do całkowitego stężenia).

3. Masa brzoskwiniowa:

  • 500 g odpestkowanych brzoskwiń – ok. 4 sztuki (mogą być z puszki)
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 galaretka na 500 ml wody- może być brzoskwiniowa, lecz według mnie malinowa fajniej podkreśla smak brzoskwiń i daje ładniejszy kolor 🙂

Wykonanie:

Brzoskwinie zmiksować na gładkie puree, dodać wodę i zagotować. Zdjąć z palnika, wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać, wystudzić  i schłodzić masę owocową. Gdy zacznie tężeć wylać na wierzch sernika i schłodzić przez min. 30 minut (do całkowitego stężenia)

Gotowe. Sernik oddzielić nożem od boków foremki, zdjąć obręcz i podawać schłodzony 🙂 Smacznego!!!

SONY DSC

SONY DSC

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

brzoskwinie/ nektarynkiciasteczkagalaretkajogurtśmietana kremówka
Share

Ciasta na zimno  / Serniki

Zuzia

You might also like

Gofry najlepsze
19 czerwca 2022
Sernik z porzeczkami
21 lipca 2020
Kremówka Papieska
20 maja 2020

3 komentarze


Hanna
7 July 2014 at 16:19
Reply

piękny 🙂 chyba zrobię dziś wieczorem, taki skwar że będzie jak znalazł. dzieciaki się ucieszą 🙂



Hanna
7 July 2014 at 19:59
Reply

juz w lodówce jutro. będzie pyszne śniadanie!!!



Maja
10 January 2015 at 17:38
Reply

Wygląda świetnie a smakuje jeszcze lepiej:D



Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Najbardziej popularne przepisy

    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Jagodzianki idealne
    Murzynek Babci Halinki
    Szybki deser truskawkowy z pianką
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Tradycyjny murzynek
    Idealne pączki, zawsze wychodzą!
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    lipiec 2014
    P W Ś C P S N
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031  
    « cze   sie »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

 

Loading Comments...