Idealny na obecne upały!!! Bardzo delikatny, orzeźwiający i lekko kwaskowaty dzięki skórce cytryny 🙂 Świetnie smakuje po długim schłodzeniu. Mój braciszek potwierdza, że dzieciom smakuje wybornie 🙂
Składniki na tortownicę o średnicy 21 cm:
1. Spód ciasteczkowy:
- 160 g ciastek (typu digestive, holenderskie)
- 70 g masła
Wykonanie:
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło roztopić. Ciastka zmielić w malakserze na ‚piasek’, dodać masło i wymieszać do dokładnego połączenia się składników, a następnie wysypać ‚mokry piasek’ na dno tortownicy, uklepać go i schłodzić przez min. 30 minut.
2. Masa serowa:
- 440 g jogurtu greckiego (dwie sztuki po 220 g)
- 250 ml śmietany kremówki 36%
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wrzątku
- skórka otarta z jednej cytryny
Wykonanie:
Żelatynę rozpuścić we wrzątku i wystudzić. Śmietanę i cukier puder ubić. Jogurt, skórkę i żelatynę zmiksować do otrzymania gładkiej i jednolitej masy. Do masy dodać ubitą kremówkę i dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Masę serową przełożyć do tortownicy i schłodzić przez min. 30 minut (do całkowitego stężenia).
3. Masa brzoskwiniowa:
- 500 g odpestkowanych brzoskwiń – ok. 4 sztuki (mogą być z puszki)
- 1/2 szklanki wody
- 1 galaretka na 500 ml wody- może być brzoskwiniowa, lecz według mnie malinowa fajniej podkreśla smak brzoskwiń i daje ładniejszy kolor 🙂
Wykonanie:
Brzoskwinie zmiksować na gładkie puree, dodać wodę i zagotować. Zdjąć z palnika, wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać, wystudzić i schłodzić masę owocową. Gdy zacznie tężeć wylać na wierzch sernika i schłodzić przez min. 30 minut (do całkowitego stężenia)
Gotowe. Sernik oddzielić nożem od boków foremki, zdjąć obręcz i podawać schłodzony 🙂 Smacznego!!!
3 komentarze
piękny 🙂 chyba zrobię dziś wieczorem, taki skwar że będzie jak znalazł. dzieciaki się ucieszą 🙂
juz w lodówce jutro. będzie pyszne śniadanie!!!
Wygląda świetnie a smakuje jeszcze lepiej:D