Najlepszy przepis, który do tej pory wypróbowałam i zamierzam się nim podzielić 🙂 Jeśli nie mamy porzeczek, możemy dodać każde (chyba 🙂 ) inne owoce. Do tych z porzeczkowych najlepiej pasuje cukier puder 🙂 Zapraszam!!!
Składniki na 8 sztuk:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki cukru
- szczypta soli
- 3/4 szklanki mleka/ maślanki
- 40 g roztopionego masła
- 1 jajko
- 1 szklanka porzeczek
Wykonanie:
W jednej misce wymieszać suche (mąka, proszek, cukier, sól), a w drugiej mokre składniki (mleko, masło, jajko). Następnie wymieszać zawartość obu misek.
Na patelni rozpuścić troszkę masła lub margaryny (nie za dużo! około 1/2 łyżeczki), wylać łyżkę ciasta na środek i poukładać część porzeczek. Gdy się zarumieni przerzucić na drugą stronę. Gdy pancake będzie gotowy przełożyć go na talerz i powtórzyć wszystkie wcześniejsze czynności z pozostałą częścią ciasta.
Podawać wedle uznania (u mnie z cukrem pudrem).
Smacznego 🙂
Leave A Reply