Przepyszne sezonowe ciasto. Idealne na cieplejsze dni 🙂 Składają się na nie cztery warstwy: kruchy ciasteczkowy spód, którego nie trzeba piec w piekarniku; następnie mus truskawkowy przykryty delikatnie waniliową masą serową, a do tego truskawkowa bita śmietana 🙂 Wprawdzie całe przygotowanie go zajmuje sporo czasu, ale zdecydowana większość to chłodzenie. A efekt naprawdę wart, polecam!!!
Składniki na tortownicę o średnicy 21 cm:
1. Spód ciasteczkowy:
- 170 g ciastek (typu digestive, holenderskie)
- 70 g masła
Wykonanie:
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło roztopić. Ciastka zmielić w malakserze na 'piasek’, dodać masło i wymieszać do dokładnego połączenia się składników, a następnie wysypać 'mokry piasek’ na dno tortownicy, uklepać go i schłodzić przez min. 30 minut.
2. Masa owocowa:
- 400 g truskawek
- 1/3 szklanki wody
- 1 galaretka truskawkowa (na 0,5l wody)
Wykonanie:
Truskawki zmiksować na puree, dodać wodę i zagotować. Zdjąć z palnika, wsypać galaretkę, wymieszać i schłodzić masę truskawkową. Gdy zacznie tężeć wylać na spód sernika i schłodzić przez min. 30 minut (do całkowitego stężenia)
3. Masa serowa:
- 500 g twarogu (z wiaderka)
- 200 ml śmietany kremówki 36%
- 6 łyżek cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wrzątku
- ekstrakt waniliowy
Wykonanie:
Żelatynę rozpuścić we wrzątku i wystudzić. Śmietanę i cukier puder ubić. Twaróg, ekstrakt i żelatynę zmiksować do otrzymania gładkiej i jednolitej masy. Do masy dodać ubitą kremówkę i dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Masę serową przełożyć do tortownicy i schłodzić przez min. 30 minut (do całkowitego stężenia).
4. Krem truskawkowy:
- 100 g truskawek
- 1/4 szklanki wrzątku
- 2 łyżeczki żelatyny
- 200 ml kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 6 dużych truskawek przekrojonych na pół- do ozdoby
Wykonanie:
Żelatynę rozpuścić we wrzątku i wystudzić. Truskawki zmiksować na puree, dokładnie połączył z żelatyną i schłodzić. Śmietanę i cukier puder ubić, następnie dodać masę truskawkową, delikatnie wymieszać, przelać na ciasto i udekorować truskawkami. Sernik ostatni raz schłodzić przez min. 30 minut (do całkowitego stężenia)
Smacznego!!! 🙂
6 komentarzy
Całe szczęście mam mnóstwo truskawek na działce. Piękne zdjęcia i piękny sernik 🙂
Dziękuję i mam nadzieję, że będzie smakował 🙂
Smakował i to jak!!! Te dzisiejsze ciastka malinowe też kuszą 🙂
Cudeńko!!! Kocham seriki na zimno, oby więcej takich przepisów
Będzie więcej 🙂
Pyyyyycha!!!! Leciutki jak puszek i nie za słodki, mniam……Pozdrawiam 🙂