Kakaowy odpowiednik owocowego ciasta ucieranego. Niby proste do wymyślenia cudeńko, bo w końcu ciasto z owocami trudne do zrobienia nie jest, ale jakoś wcześniej o takiej wersji nie pomyślałam. I w pełni żałuję, bo od tradycyjnej wersji różni się nie tylko kolorem, ale przede wszystkim smakiem 🙂 A do tego kakaowa kruszonka!!! Zapraszam 🙂
Składniki:
- 360 g mąki
- 250 g cukru
- 250 g masła/ margaryny
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 40 g kakao
- 250 ml mleka (lub więcej jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste)
- 350 g odszypułkowanych i przekrojonych na pół truskawek
Kruszonka:
- 120 g mąki
- 20 g kakao
- 110 g cukru
- 100 g masła
Wykonanie:
Na początku z podanych składników robimy kruszonkę (można zmiksować składniki przez 10 sekund) i odstawiamy.
Masełko/ margarynę za pomocą miksera ubijamy z cukrem, dodajemy jajka i jeszcze raz porządnie miksujemy. Dodajemy dokładnie wymieszane suche składniki oraz mleko i mieszamy szybko łyżką. Przelewamy ciasto na blachę, rozkładamy równomiernie truskawki, a następnie całość posypujemy kruszonką i pieczemy 50- 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC (do suchego patyczka)
Bon Appetit!!!
W razie wątpliwości, proszę pytać
4 komentarze
Mniam – jakiej wielkości blachy użyłaś ? Pozdrowienia 🙂
Robiłam w tradycyjnej dużej blaszce. Jak tylko znajdę czas to zmierzę i podam wymiary 🙂
Prostokątna blacha 21cm x 33cm 🙂
Dziękuję 🙂